Jean-Luc Nancy'nin siyaset felsefesinde çoğulculuk ve demokrasi
Plural democracy in Jean-Luc Nancy's political philosophy
  1. Tez No: 600838
  2. Yazar: ATA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TÜRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Jean-Luc Nancy, Tekil-Çoğul-Olma, İle, Çoğulculuk, Demokrasi, Siyaset Felsefesi, Jean-Luc Nancy, Singular-Plural, with, Pluralism, Democracy, Political Philosophy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu çalışmada, siyaset felsefesinin iki önemli tartışma alanı olan çoğulculuk ve demokrasi kavramları Nancy'nin fikirleri bağlamında incelendi. Nancy'e göre“İle”nin oluşturduğu birliktelik sayesinde varlık kendini sonsuz kere varoluşa sunar. Mevcudiyetin anlamını bu şekilde üreten düşünürün varlık anlayışı, siyaset felsefesinde çoğulculuğa ve demokrasiye tekabül etmektedir. Çoğulculuk ve demokrasi söylemleriyle Fransız düşünür Nancy, önemli ve orijinal tespitlere sahip bir isim olarak kabul edilir. Nancy,“varlık”kavramını,“öz”süzlüğün mevcudiyeti olarak ifade ettiği“özgürlük”üzerine bina etmesi, mantıksal alışkanlığı tersine çeviren“çoğul”u“tekil”e öncel kılmasıyla sonsuz çoğulculuğa ve kadim süje-obje ilişkisinde devrimsel bir moda işaret eder. Varlığın mutlak özgürlüğüyle, dünya ve içindekiler sonsuz kere yeniden belirlenirken her türlü töz, öz, kutsal ve değerin buharlaşmasıyla çoğulculuk ve demokrasi günümüz siyaset felsefesinde önem kazanmaktadır. Çoğulculuk, varlığa tümel bir açıklama bulma ümitlerinin hem felsefede hem de bilimde tükenmesiyle yaygınlaşan bir kavramdır. Değer ve kriterden arındırılmışlığın ifadesi olarak Nancy'nin felsefesi, bir yandan ontolojik ve sosyolojik çoğulculuğa, öte yandan siyasal alana demokrasi şeklinde yansır. Kadim gelenekte logos veya cogito merkezli mutlak hakikat iddiası yerine her türlü düşüncenin eşdeğerliliği ön plana çıkmaktadır. Nancy'nin çoğulculuk düşüncesinin yaşam alanı olarak demokrasi, bir yönetim şeklini belirlemeden önce ontolojik ve antropolojik insanı yaratmayı gaye edinir. Böylece konumlanıştan kaynaklanan bireylerin birlikteliğini sağlayan“ile”yle topluluğun, kutsaldan uzak, efendilerden yoksun, hiçlik temelinde sonsuz kere yeniden kurgulanmasının olanağı olarak demokrasinin anlamı veya önemi, herkesle birlikte ve herkesten biri olma arzuna cevap olabilmesidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the two important areas of political philosophy, pluralism and democracy, have examined in the context of Nancy's ideas. For Nancy, thanks to the unity formed by“with”being presents itself to existence forever. The philosopher's understanding of being, which produces the meaning of existence in this way, corresponds to pluralism and democracy in political philosophy. With the discourse of pluralism and democracy, the French philosopher Nancy is regarded as an important and original figure in contemporary philosophy. Nancy's constructing the concept of“being”on“freedom”which he expresses as the existence of“essence”-ness, by making the plural, which reverses the logical habit, precede the singular, points to infinite pluralism and a revolutionary mode in the ancient subject-object relationship. With the absolute freedom of being. pluralism and democracy gain importance in today's political philosophy with the evaporation of all substance, essence, sacred and value while the world and its contents are redefined infinitely. Pluralism is a concept that has become widespread with the exhaustion of hopes of finding a universal explanation for existence in both philosophy and science. As an expression of value-free and criterion-free, Nancy's philosophy reflects ontological and sociological pluralism on the one hand and democracy on the political sphere on the other. Instead of the claim of absolute truth based on the logos or cogito in the ancient tradition, the equivalence of all ideas comes to the fore. As the life space of Nancy's idea of pluralism, democracy aims to create ontological and anthropological human being before determining a form of government. Thus, the meaning or significance of democracy as the possibility of the reconstruction of communities which provides the unity of individuals with“with”, far from the holy and devoid of masters on the basis of nothingness, is the ability to respond to the desire to be with everyone and to be one of everyone.