Çocukluk çağı travma yaşantıları olan kişilerde sinirsel geri bildirim (Neurofeedback) uygulamasının olası terapötik etkilerinin araştırılması
The research of the possible therapeutic effects of neurofeedback in childhood trauma
- Tez No: 600863
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma, Travma Sonrası Büyüme, Othmer Metodu, Sinirsel Geribildirim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Sinirsel Geribildirim Uygulaması' nın (Neurofeedback) çocukluk çağında travmatik yaşam deneyimi olan kişiler üzerindeki travmatik stres belirtileri ya da düzeylerinde olumlu bir etki yaratıp yaratmadığını araştırmaktır. Tez bu konuyla ilgili bilgi sağlamayı ve literatüre katkı yapmayı amaçlamaktadır. Değerlendirme aşamasında Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği, Travmatik Stres Belirti Ölçeği ve Sosyo-Demogrofik Veri Formu kullanılarak, ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evreni, İstanbul'da yaşayan, 18-30 yaş arasındaki öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma evreni, toplamda 30 kişiden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Intention : The basic intention of this study is to explore whether Nerofeedback Application produces an effect or not on traumatic stress symptoms or levels over the persons having traumatic human experience in childhood. The thesis aims to provide information and contributes to literature regarding this matter. In the evaluation phase, the relational screening model was benefited by using Childhood Mental Trauma Scale, Traumatic Stress Symptoms Scale and Socio-Demographic Data Form. The population consists of the students aged 18 to 30, who dwells in İstanbul and is 30 persons in sum. Keywords : Trauma, Post-Traumatic Growth, Othmer Method, Neurofeedback