Futbolcularda yorgunluğun şut isabet yüzdesine etkisi
Effect of fatigue on shooting hit percentage in soccer
  1. Tez No: 600862
  2. Yazar: CEMAL ACUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Performans, Şut, Yorgunluk, Dinlendik, Football, Performance, Shot, Fatigue, Rested
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sporcuların futboldaki başarısına katkıda bulunan faktörler, futbol sporu araştırmacılarının her zaman dikkatini çekmiştir. Yorgunluğun güç kesintisi ve kas kuvveti üzerindeki etkisi çeşitli çalışmalarda gözlenmiştir. Ancak, yorgunluk gibi faktörlerin şut isabet yüzdesi üzerindeki etkisini araştırmak gereklidir. Bu araştırma, yorgunluğun, futbolcularda şut isabet yüzdesi üzerindeki etkisini araştırılmıştır. Çalışmada katılımcıların dinlenik ve yorgunluk düzeyleri RAST ile belirlendikten sonra,dinlenik ve yorgun ortamlarda ki şut isabet yüzdeleri Moor&Christian şut testiyle kayda alınmıştır. Elden edilen sonuçlara göre, yorgunluk ve dinlenik durumlarında şut isabet yüzdesi arasında belirgin bir fark olduğu ispat edilmiştir. Sonuç olarak, yorgunluğun şut isabet üzerine çok belirgin bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The factors contributing to the success of athletes in soccer have always attracted the attention of football sports researchers. The effect of fatigue on power outage and muscle strength has been observed in various studies. However, it is necessary to investigate the impact on the hit percentage of factors such as fatigue. This research has been investigated for the impact of fatigue on the percentage of smash hits in football players. In the study, after the rest and fatigue levels of the participants were determined with RAST, the smash hit percentages in resting and tired environments were recorded with the Moor & Christian smash Test. According to the results, it has been proved that there is a significant difference between the percentage of the smash hit in cases of fatigue and rest. As a result, fatigue has been seen to have a very pronounced effect on the smash hit.