Security dynamics in the South Caucasus in light of RSCT: The unsettled conflict over Nagorno-Karabakh
Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi ışığında Güney Kafkasya'da güvenlik dinamikleri: Çözümlenmemiş Dağlık-Karabağ çatışması
- Tez No: 600927
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Kafkasya, Bölgesel Güvenlik Kompleksi, Azerbaycan dış politikası, Ermenistan dış politikası, Dağlık-Karabağ, South Caucasus, Regional Security Complex, Azerbaijan's foreign policy, Armenia's foreign policy, Nagorno-Karabakh
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Güney Kafkasya dünyada en çok çatışmanın olduğu bölgelerden biridir. Bu tez, Güney Kafkasya'daki bölgesel çatışmaları, güvenlik dinamiklerini ve olası barış çözümleme süreçlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi ışığında çözümlenmemiş Dağlık-Karabağ çatışması incelenmiştir. BGKT, Buzan ve Waever tarafından geliştirilmiş ve dünyanın tüm bölgelerine uygulanmıştır. Güney Kafkasya, Sovyetler sonrası dönemde bölgesel bir alt kompleks olarak tanımlanmış bölgelerden biriydi. Dağlık Karabağ çatışması, Soğuk Savaşın sona ermesinden sonra Sovyet sonrası bölgede meydana gelen en kanlı çatışmalardan biri olarak kabul edilir. Güney Kafkasya bölgesi yabancı akademisyenlerin dikkatini çeşitli açılardan çekmiştir: bölgesel güvenlik, uyuşmazlıkların çözümü ve barış inşası, enerji politikaları ve diplomasi ve benzeri. Dağlık-Karabağ çatışması üzerine detaylı analiz yürüten bu tez, BGKT ile teorik bir ilişki kurmayı amaçlamaktadır. Çatışmanın başlangıcından bugüne kadar, çatışmanın geçici niteliği Güney Kafkasya'daki bölgesel güvenlik dinamiklerini şekillendirmekte büyük bir etkiye sahipti. Bu nedenle araştırmanın yapısı bu çatışmayı, savaş durumu, savaşın olmaması-barışın olmaması durumu ve dış güçlerin müdahalesi durumu olarak üç farklı şekilde açıkça ortaya koymuştur. Ayrıca, araştırma, devletlerarası çatışmanın Azerbaycan ve Ermenistanvii politikalarını nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Çözümlenmemiş çatışmanın etkinliği, bölge güvenliğinde sert değişiklikler yapma konusunda kendisini sınırlamaz, ancak bölgeye yönelik terör saldırıları için de teşvik edici bir unsur haline gelmiştir. Sonuç olarak, tez iki parametrede bir sonuca varma eğilimindedir: Dağlık Karabağ'ın Güney Kafkasya'da bölgesel bir ihtilaf olarak Bölgesel Güvenlik Komplekslerinin özellikleriyle eşleşip eşleşmediğini; güvenlik bağlamında Azerbaycan ve Ermenistan'ın barışçıl beklentilerinde dış aktörlerin rolü.
Özet (Çeviri)
The South Caucasus is one of the most conflict-ridden regions in the world. This thesis aims to analyze regional conflicts and security dynamics in the South Caucasus and possible peace settlement processes. Particularly, it focuses on the unsettled conflict over Nagorno-Karabakh, in light of the Regional Security Complex Theory. The RSCT has been developed by Buzan and Waever, and had been applied to all the regions in the world. The South Caucasus has been identified as a regional sub-complex in the post-Soviet arena. The Nagorno-Karabakh conflict is considered one of the bloodiest conflicts that happened in the post-Soviet zone after the end of the Cold-War. The South Caucasus region has caught the attention of foreign scholars from various aspects: regional security, conflict resolution and peacebuilding, energy politics, diplomacy, and so on. Conducting an articulate analysis of the Nagorno-Karabakh conflict, the thesis intends to arrange a theoretical correlation with RSCT. Since the beginning of the conflict until today, the volatile character of the conflict had an overwhelming impact on shaping the regional security dynamics in the South Caucasus. The structure of the research has articulately displayed the entitled conflict in the three main columns, as warfare; no war and no peace situation; the involvement of the external actors in the resolution process. In addition, the research elaborates on how interstate conflict shapes the policies of Azerbaijan and Armenia. The effectiveness of the unresolved conflict doesn't limit itself to making drastic changes in regional security, but it has also become an incentive for potential terror attacks in the region. As a result, the thesis makes a conclusion in two parameters: whether Nagorno-Karabakh as a regional conflict in the South Caucasus matchup with the characteristics of the Regional Security Complexes; in regards to security implication, the role of the external actors to fulfill the expectations of Azerbaijan and Armenia on the basis of peaceful resolution.