Uzun süreli bifosfonat verilen deneklerde ozonun farklı dozlarının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of different doses of ozone on wound healing in long-term bisphosphonate administered subjects
- Tez No: 600941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CİHAN BEREKET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bifosfonat, BRONJ, Kemik iyileşmesi, Ozon tedavisi, Bisphosphonate, Bone healing, BRONJ, Ozone therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, bifosfonat verilen deneklerde diş çekimi sonrası ozon tedavisinin farklı dozlarının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin histolojik ve radyolojik olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya 6 haftalık 48 adet Wistar Albino dişi rat dahil edildi. Ratlar rastgele 2 ana gruba ayrıldı. Ratların yarısına (n=24) 8 hafta boyunca haftada 3 kez olmak üzere zoledronik asit uygulandı. Ardından her iki grup da kendi içerisinde K, O120, O180 ve O300 (n=6) olacak şekilde 4 alt gruba ayrıldı. Tüm deneklerin sağ üst 1. molar dişleri çekildi. Deneklere diş çekiminin yapıldığı gün de dahil olmak üzere haftada 3 defa 2 hafta boyunca ozon uygulandı. Denekler diş çekimi sonrası 4. haftanın sonunda sakrifiye edildi. Yeni kemik, bağ doku ve damar oluşumu stereolojik incelemelerle, kemik yoğunluğu ise radyolojik incelemeler ile değerlendirildi. Bulgular: Yaptığımız çalışmanın stereolojik incelemeleri sonucunda yeni kemik hacmi miktarı en fazla O300 grubunda bulundu (p=0,00). Zoledronik asit verilen gruplarda ozon uygulama süresi arttıkça yeni kemik oluşum miktarında azalma olduğu görüldü. Yeni bağ dokusu hacmi miktarı açısından kıyaslandığında ZK, ZO120, O180 grupları diğer gruplara göre en yüksek değere sahipti. Bu grupların aralarında oluşan fark istatistiksel olarak anlamlı değilken (p>0,05), diğer gruplarla kıyaslandığında aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,00). En fazla yeni damar hacmi miktarı ZO120 ve O180 gruplarında görüldü. Kendi aralarında oluşan fark istatistiksel olarak anlamlı değilken (p>0,05), diğer gruplarla kıyaslandığında oluşan fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,00). Sonuçlar: Zoledronik asit verilmeyen deneklerde ozon uygulama süresi arttıkça yeni kemik hacmi miktarı artmıştır. Zoledronik asit verilen deneklerde ozon uygulama süresi arttıkça oluşan yeni kemik hacmi miktarı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of different doses of topical ozone treatment on bone healing after extraction using histological and radiological examinations in bisphosphonates administration. Materials and Methods: Forty-eight Wistar Albino female rats (6 weeks old) were included in this study. Rats were randomly divided into two groups. Half of the rats (n = 24) received zoledronic acid three times a week for eight weeks. Then, both groups were divided into 4 subgroups as K, O120, O180 and O300. All subjects underwent right upper 1st molar tooth extraction. A total of 6 times topical ozone treatments were performed at two-day intervals, including the day of tooth extraction. Subjects were sacrificed at the end of the 4th week after tooth extraction. The volumes of new bone, connective tissue and new capillary were evaluated by stereological examinations, and bone density was evaluated by radiological examinations. Results: Regarding the stereological examinations of our study, the new bone volume was found highest in O300 group (p = 0.00). It was seen that new bone formation decreased as the ozone application time increased in the zoledronic acid groups. The highest connective tissue volumes were estimated in ZK, ZO120 and O180 groups. While the differences among these groups were not statistically significant (p> 0.05), the difference were statistically significant when compared with the other groups (p = 0.00). The maximum amount of capillary volume was seen in the ZO120 and O180 groups respectively. The differences between them were not statistically significant (p> 0.05), but the differences were statistically significant when compared to the other groups (p = 0.00). Conclusions: In subjects not given zoledronic acid, the new bone volume increased as the ozone application time increased. In subjects given zoledronic acid, the new bone volume decreased as the ozone application time increased.