Bağımsızlık sonrası Kazakistan'ın uluslararası terörizmle mücadeledeki tutumu: Hukuki bir bakış
Position of Kazakhstan after independence in the struggle against international terrorism: A Legal view
- Tez No: 600982
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR BUMİN ÖZARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Terör, Terörizm, Uluslararası Terörizm, Birleşmiş Milletler, Şanghay İşbirliği Örgütü, Kazakistan iç hukuku, International Law, Terror, Terrorism, International Terrorism, United Nations, Shanghai Cooperation Organization, Internal Law of Kazakhstan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Terörizm, modern dünyada ulusal nitelikte karşılaştığımız ciddi bir sorun olmanın yanında küresel bir boyut da kazanmıştır. Terör saldırıları gittikçe daha kapsamlı bir şekilde, modern silahlar kullanılarak insan sağlığına zarar verme ve ciddi yaşam tehdidi oluşturma amacıyla düzenlenmektedir. Toplumsal, milli, dini ve diğer çatışmaları çözmek için yasal yollardan ziyade terör tercih edilmeye başlanmıştır. Bütün bunlar,“uluslararası terörizm”olgusunun bilimsel alanda daha dikkatli araştırılmasına yol açmıştır. Bugüne kadar evrensel bir ölçekte geçerli tanımı yapılamayan terör ve terörizm kavramları konusunda görüş farklılıklarına rastlanmasının sebebi teknik değil siyasi bir nitelik taşımaktadır. Uluslararası hukukta genel kabul gören bir tanım yapılamamış olması çerçevesinde terör ve terörizm kavramları hakkındaki farklı yaklaşımlara çalışmamızda yer verilmiştir. Terörizm, ulusal sınırları aşarak uluslararası boyut kazanan ulusötesi bir olgu haline gelmiştir. Bu sebeple uluslararası terörizm kavramı da çalışmamızın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Küresel ve ulaşılabilir çok taraflı mekanizmalara sahip olduğu için terörizme karşı alınması gereken önlemler, en çok Birleşmiş Milletler aracılığıyla alınmaktadır. Ayrıca terörizmle mücadele, bölgesel düzeyde Şangay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu, Kollektif Güvenlik Antlaşması Örgütü gibi uluslararası örgütlerin işbirliğiyle de yerine getirilmektedir. Çalışmamızda, Birleşmiş Milletler ve Şangay İşbirliği Örgütü bünyesinde kabul edilen terörizmle mücadele ile ilgili antlaşma ve belgeler, konunun temelini oluşturmaktadır. Ayrıca bu belgelere ve antlaşmalara dayanarak, Kazakistan'ın iç hukukundaki terörizmle mücadele alanında yürürlükte bulunan Ceza Kanunu, Terörizmle Mücadele Kanunu, Aşırılıkçılıkla Mücadele Kanunu, Kanun Dışı Yollarla Ele Geçirilen Gelirlerin Yasallaştırılması ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun ile ilgili değerlendirmeler yapılacaktır. Bunun yanı sıra, çalışmamız boyunca ortaya çıkan hukuki zemin çerçevesinde, Kazakistan'ın terörizmle mücadeledeki tutumu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Besides terrorism is a serious national problem that we face in the modern world, it has gained a global dimension. Terrorist attacks are increasingly being organized by using modern weapons as to damage the human health and threaten the life. Terrorism is begun to be preferable rather than legal means to resolve social, national, religious and other conflicts. All these has led to a more careful research of the phenomena of“international terrorism”in the scientific field. The reason for the differences of opinion on the concepts of terror and terrorism, which could not be defined on a universal scale up to now, is not technical but political. In the framework of the non-existence of a generally accepted definition in international law, different approaches to the concepts of terror and terrorism are included in our study. Terrorism has become a transnational phenomena that surpasses national borders and gains an international dimension. Due to this fact, the concept of international terrorism has constituted the important part of our study. Global measures to be taken against terrorism are often taken through the United Nations, as it has global and accessible multilateral mechanisms. In addition, the fight against, terrorism is carried out at regional level in cooperation with international organization such as Shanghai Cooperation Organization, Commonwealth of Independent States and Collective Security Treaty Organization. The treaties and documents on the fight against terrorism adopted by the United Nations and the Shanghai Cooperation Organization form the basis of the issue in our study. On the basic of these documents and agreements, the statutes which are in effect for struggling against terrorism in Kazakhstan, such as the Criminal Code, the Law on the Suppression of Terrorism, the Law on the Suppression of Terrorism, the Law on the Suppresion of Extremism, The Prevention of Legalization of the Illegitimate Incomes and the Finansing of Terrorism will be evaluated. Besides, within the framework of the legal basis that emerged during our study, Kazakhstan's attitude in the struggle against terrorism will be discussed.