Muhasebe meslek mensuplarının tahsilat sorunlarının çözümünde online tahsilat yöntemi: Antalya ili örneği
Online collection method to solve collection problems of professional accountants: Examples of Antalya province
- Tez No: 600985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebecilik Mesleği, Tahsilat, Tahsilat Sorunları, Online Tahsilat, Accountancy Profession, Collection, Collection Problems, Online Collection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle; ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlarda yaşanan gelişmeler, muhasebecilerin ürettiği bilgilerin kapsam ve niteliğini genişletmiştir. Böylece muhasebe mesleği, işletmelerin ödeyeceği vergileri hesaplayan görevli statüsünden çıkıp işletmenin karar alma sürecine etki eden önemli bir meslek haline gelmiştir. Muhasebe meslek mensuplarının faaliyet alanlarının giderek artması birtakım sorunları da beraberinde getirmiştir. Haksız rekabetin önlenememesi, tahsilat sorunu, asgari ücret tarifesi uygulaması, iş yükü ve bürokratik işlemlerin çok olması gibi birçok sorun meslek mensuplarının çalışma şartlarını olumsuz etkilemektedir. Çalışmanın birinci bölümünde muhasebe mesleğine ilişkin genel bilgilere yer verilirken ikinci bölümde tahsilat ve online tahsilat yöntemleri üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada, muhasebe meslek mensuplarının mesleki faaliyetlerini sürdürürken karşılaşmış oldukları tahsilat sorunlarını tespiti ve online tahsilat kullanımının tahsilat sorununa etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Yapılan incelemede anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın neticesinde meslek mensuplarının büyük ölçüde tahsilat sorunları yaşamış oldukları belirlenmiş olup online tahsilat kullanımı noktasında olumsuz düşünceye sahip oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the effect of globalization, the developments in the economic, social and technological fields have expanded the scope and quality of the information produced by accountants. Thus, the accounting profession has become an important role on decision- making process of the company by leaving the status of the offical who calculates the taxes to be paid by the enterprises. Increasing fields of activity of accountants has brought some problems. Such as inabilitiy to prevent unfair competition, collection problem, minimum wage enforcement, work load redundant bureaucratic procedures and etc. affect negatively the working conditions of accoutantants. While given informations about accounting profession is the first part of the study, and the second part is concerning about collecting and online collecting methods. In this study it is aimed to determine the collection problems encountered by professional accountants operating during their professional activities and to measure the effect of online collection usage in solving this problem. Survey method was used in the examination. As a result, it is seen that the members of the profession have problems in collection and have negative thoughts about the use of online collection.