Şehir coğrafyası açısından Erbaa
Erbaa in terms of city geography
- Tez No: 600984
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KADIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Lokasyon, gecekondu, şehirleşme, The location, slum, urbanization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Çalışma alanı olarak Erbaa Şehri belirlenmiştir. Günümüzde gerek nüfus gerekse alan olarak hızla büyüyen bir yerleşme olan Erbaa Şehri, geçmiş yıllarda bazı araştırmalara ve bilimsel tezlere konu olmuşsa da, yöreyle ilgili şehir coğrafyası, şehir yerleşmesinin sorunları ve şehirsel planlama gibi konularda detaylı ve güncel veriler mevcut değildir. Bu çalışmayla, başta Erbaa Şehri'nin tarih boyunca nüfus gelişimi ele alınmıştır. Daha sonra şehrin ekonomik fonksiyonları incelenmiştir. Buna ilaveten, arazi kullanımı, imar durumu, şehirleşmeye bağlı olarak ortaya çıkan problemler ve çözüm önerileri ile şehirleşmeyi etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca tez çalışmasının hazırlanması aşamasında yerine göre farklı yöntemler uygulanmıştır. Bu yöntemler anket, gezi-gözlem, görüşme (mülakat) yöntemleridir. Çalışma süresince önce literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra konuyla alakalı önceden yapılmış çalışmalar ve tezler incelenmiştir. Buna takiben, ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan alınan veri ve bilgiler, yerinde gözlem ve saha araştırması, anket ve görüşmeler sonucunda elde edilen bilgi ve verilerle birleştirilmiştir. Birleştirilen bu veriler daha sonra, çeşitli programların yardımıyla analiz edilip, ArcGIS 10.5, Google Earth, HGK CAS programlarının yardımıyla haritalanıp, daha güncel, geçerli ve güvenilir sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada özellikle, GÖNEY (1995), DOĞANAY (2014), TÜMERTEKİN- ÖZGÜÇ (2002), TOLUN-DENKER (1966), BULUT (1992), ALİAĞAOĞLU-UĞUR (2015), KADIOĞLU (2010), gibi şehir coğrafyası alanında ve yöreyle ilgili çalışmalar yapmış daha pek çok değerli coğrafyacıların çalışmalarından yararlanılmıştır. Erbaa Şehri 35,68 km²'lik bir alan kaplamaktadır. Bu büyüklük, şehirsel alan kabul edilen ve imar planına dahil olan 21 mahallenin alanıdır. Sonuç olarak, Erbaa önemli bir tarım şehridir. Bunun yanı sıra, önemli miktarda tarımsal üretim dışında, toprağa dayalı sanayisi ve tekstil sanayisiyle giderek büyüyen bir şehirdir. 61 679 (2018) nüfusa sahip, bağlı olduğu ilin en büyük ilçesi durumunda olan önemli bir yerleşim alanıdır.
Özet (Çeviri)
Erbaa is designated as the work area of the city. Today, its population, as well as the rapidly growing area of a settlement in Erbaa, in the past year has been the subject of some research and scientific thesis, city geography, the problems of urban settlements and urban planning e.t.c. detailed and current data are not available on the subject. In this study, particularly through the history of the development of the population is covered in Erba. Then the city's economic functions were examined. In addition, land use, zoning, and the problems and solutions that arise due to urbanization aimed to identify factors affecting urbanization. Different methods have been applied in the preparation stage of the thesis according instead. These methods are surveys, trip-observation methods are interviews and SWOT analysis. During the study of the literature was done before. Later studies have already made relevant to the topic and thesis were examined. Following this, the data and information received from relevant governmental institutions and organizations, observations and field research, combined with the results obtained from the survey and interview data and information. This data is then combined with the help of various programs (such as SPSS) are analyzed, ArcGIS, MapInfo or haritalanıp the help of Google Earth program, more current, valid and reliable results are obtained. Especially in this study GÖNEY (1995), DOĞANAY (2014), TÜMERTEKİN- ÖZGÜÇ (2002), TOLUN-DENKER (1966), BULUT (1992), ALİAĞAOĞLU-UĞUR (2015), KADIOĞLU (2010), such as urban geography in the area and studies on the locality has benefited from the work of geographers have made much more valuable. The city of Erbaa covers an area of 35.68 km². This size is the area of 21 neighborhoods that are considered urban areas and included in the zoning plan. As a result, Erbaa is an important agricultural city. Besides, it is a growing city with its soil-based industry and textile industry, except for a significant amount of agricultural production. 61 679 (2018) is an important residential area with a population and is the largest district of the province.