Şâfiî mezhebinde Ashâbü'l-vücûh
Ashabu'l-wujuh in Shafi'i sect
  1. Tez No: 601050
  2. Yazar: İBRAHİM İŞSİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şafii, Vech, Ashâbü'l-Vücûh, İctihad, Shafi'i, Vech, Ashabu'l-Wujuh, Ijtihad
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Şâfiî mezhebinde ashâbü'l-vücûh müctehidleri konusunu ele almaktadır. Bununla beraber ashâbü'l-vücûh kavramı, ashâbü'l-vücûhun ortaya çıkışı ve hangi müctehidler oldukları tespit edilmeye çalışılarak, Şâfiî mezhebindeki bu müctehidlerin ilmî mertebeleri ve konumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ashâbü'l-vücûh konusu klasik eserler bağlamında ele alınmıştır. Ashâbü'l-vücûh müctehidleri Şâfiî fıkhında büyük bir öneme sahiptirler. Çünkü bu müctehidlerin İmam Şâfiî'den itibaren var oldukları kabul edilmektedir. Dolayısıyla Şâfiî mezhebinin ortaya çıkışı ve gelişimi başta olmak üzere konumları ve ortaya koydukları görüşleriyle Şâfiî mezhebinde büyük bir rol ve etkiye sahip olmuşlardır. Şâfiî fıkhında büyük önem arz eden bu müctehidler, ilmi tabaka bakımından mutlak müntesip müctehidden sonra gelen, mezhep imamının usulüne bağlı kalan ve görüşleri mezhepte vech olarak kabul edilen müctehidlerdir. Sayı bakımından büyük bir tabaka olan bu müctehidlerin görüşlerinin hangisinin dikkate alınacağı konusu ise belli kurallara tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the issue of ashabu'l-wujuh mujtahids in the Shafi'i sect. However, the concept of ashabu'l-wujuh, the emergence of ashabu'l-wujuh and which mujtahids they are were tried to determine, and the scientific ranks and positions of these mujtahids in the Shafi'i sect were tried to be revealed. The subject of ashabu'l-wujuh has been dealt with in the context of classical works. The mujtahids of the ashabu'l-wujuh have a great importance in Shafi'i Fiqh. Because it is accepted that these mujtahids have existed since Imam Shafii. Therefore, they have had a great role and influence in the Shafi'i sect with their positions and their views, especially in the emergence and development of the Shafi'i sect. These mujtahids, which are of great importance in the Shafi'i Fiqh, are the mujtahids who came after the absolute follower mujtahid in terms of the scientific layer, who adhered to the procedure of the Imam of the sect and whose views are considered vech in the sect. The issue of which of the opinions of these mujtahids, which are a large layer in number, will be taken into consideration, has been subject to certain rules.