Hatîp eş-Şirbînî ve Muğni'l–Muhtâc'ında Nevevî'ye yönelttiği eleştiriler
Title of the thesis: Hatip Ash - Shirbini and the criticisms directed at Nawawi in Mughni'l–Muhtaj
- Tez No: 601051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şirbînî, Muğni'l–Muhtâc, Nevevî, el-Minhâc, Shirbini, Mughni'l–Muhtac, Nawawi, Al-Minhac
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezde, Hatîp eş-Şirbînî'nin Muğni'l–Muhtâc'ında Nevevî'ye yönelttiği eleştiriler ele alındı. Hatîp eş-Şirbînî eserini oluştururken Nevevî ile mutabık kaldığı yerleri belirtmiş, farklı düşündüğü meselelerde ise eleştirisini ortaya koymuş ve tercihte bulunmuştur. Tercihte bulunurken; Nevevî'nin daha önce yazmış olduğu eserleri ve Minhâcu't-Tâlibîn'nin diğer şerhlerini göz önünde bulundurmuş, ayrıca ulemânın konuya yaklaşımı ve özellikle hocaları Remlî (v.957/1550) ve Zekeriya el- Ensâri'nin (v.926/1520) görüşlerini dikkate alarak tercihte bulunmuştur. Bu çalışmada, Hatîp eş-Şirbînî'nin hangi konularda Nevevî'ye eleştiri yönelttiği, bu eleştirileri niçin yaptığı ve bu eleştirilerin mahiyeti ortaya konulmuştur. Şafiî mezhebinde kaynak kabul eserlerden Minhâcu't-Tâlibîn'in en önemli şerhlerinden biri olarak addedilen Muğni'l-Muhtâc'ta, Hatîp eş-Şirbînî'nin Nevevî'ye yönelttiği eleştirilerin anlaşılması, Şafiî fıkhının tekâmül seyri açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Hatip Eş-Şirbini's criticisms in Mughni'l-Muhtaj towards Nawawi were discussed. Hatip ash–Shirbini stated the places where he agreed with Nawawi while creating his work, he put forward his criticism and made a choice about the issues he thought differently. While making a choice, Nawawi's earlier works and other commentaries of Minhacu't-Talibin were also taken into consideration, and he preferred the approach of the scholars to the subject and in particular the views of his lectures Remli and Zechariah al-Ensari. In this study, to fix in which subjects Hatip eş-Şirbini's criticized Nevevi, to put forward why he did these criticals and what the essantial characters of these criticism are. The understanding of the criticism of Hatip eş-şirbini towards nawawi in mughnil muhaj which is considered as one of he most important commentaries of minhacüt talibin which is accepted as a source in shafi i sect is an important factor in the development of the shafi i fiqh.