Atabey Ovası tarım alanlarındaki peyzaj çeşitliliğinin memeli yaban hayvanı tür çeşitliliğine etkisi
Effect of Atabey Lowlands agricultural landscape diversity on large mammal species diversity
  1. Tez No: 601134
  2. Yazar: NEŞE AKBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL AKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta-Atabey, Biyoçeşitlilik, Memeli Yaban Hayvanları, Habitat, Yapısal çeşitlilik 2019, 46 sayfa, Isparta-Atabey, Biodiversity, Mammalian wild animals, Habitat, Landscape diversity 2019, 46 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Isparta ili Atabey Ovası tarım alanlarındaki yapısal çeşitliliğin memeli yaban hayvanı tür çeşitliliği üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yapısal çeşitliliğin, türün habitat tercihinde etkisini araştıran çalışmalar özellikle küçük memeliler ve doğal alanlar üzerine odaklanmıştır. Memeli büyük yaban hayvanları ve habitatları ile ilgili çalışmalar ise genellikle doğal alanlarda yapılmıştır. Bu çalışmanın özelliği ise memeli büyük yaban hayvanlarının tarım alanlarındaki varlığı ve alanda nasıl tercih gösterdiğinin belirlemesi üzerine ilk olmasıdır. Atabey Ovası, Isparta ilinin 15 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Sahada 30 adet örnek alanda envanter çalışması yapılmıştır. Bu örnek alanlarda rastlanan memeli yaban hayvanların iz, belirtileri yanında habitat ve vejetasyona ait bilgiler de kaydedilmiştir. Örnek alanlardaki memeli yaban hayvanı tür çeşitliliğinin hesaplanmasında Shannon-Wiener çeşitlilik indeksi kullanılmış ve yapısal çeşitlilik ile memeli yaban hayvanı tür çeşitliliği arasındaki ilişkileri açıklamak için regresyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre Ağırlıklandırılmış Ortalama Yama Fraktal Boyutu (AWMPFD) ve Ortalama Yama Büyüklüğü (MPS)' nin %71 (R 0,84) oranında memeli yaban hayvanı tür çeşitliliği ile ilişkisi bulunmuştur. Bir örnek alanda bulunan, yama sayısının ve yama büyüklüklerinin birbirlerine oranının çeşitliliğindeki artış ne kadar fazla ise memeli yaban hayvanı türü çeşitliliğinin de o denli arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine effect of Isparta-Atabey Lowlands agricultural landscape diversity on large mammal species diversity. Studies which focus on especially small mammals and natural areas, measure effect of landscape diversity on habitat chose. The importance of the study would be performed, it will be the first study about presence of big mammals in agricultural areas and habitat preference on area. Atabey Lowland, positioned 15 km northeast to Isparta. Observations were executed in 30 of these sample grid squares. Track and sign counting method, habitats and vegetation datas would be saved conducted in these sample plots. Shannon-Wiener diversity index would be use for wild mammalian species in sample plots. Regression analyzes use to explain agricultural landscape diversity and large mammal species diversity linkage. According to the analysis results, ratio of Area-weighted mean patch fractal dimension (AWMPFD) and Mean of patches size (MPS) %71 (R 0,84) has been found relevant to mammalian wild animal species diversity. It has been identified, based in a sample area if increase of patch number and patch size ratio as much diversity as one another diversity of mammal species is that increase.