Grammar learning strategies employed by Syrian students in learning English as a foreign language in Turkey
Türkiye'de İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Suriyeli öğrencilerin kullandığı dil bilgisi öğrenme stratejileri
  1. Tez No: 601135
  2. Yazar: ABDULLAH MOHAMMAD FAWZI DIAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğrenme, Dil bilgisi öğrenme stratejileri, Learning English, Grammar Learning Strategies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen birçok öğrenci için dil bilgisi öğrenmek zordur. Bazı öğrenciler dil öğrenirken farklı dil bilgisi stratejileri kullanırlar. Dil bilgisi stratejileri kullanmak dil öğrenme sürecini kolaylaştırır ve etkin dil öğrenimine katkıda bulunur.Bu çalışmanın amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Suriyeli öğrencilerin dil öğrenme sürecinde kullandıkları dil bilgisi öğrenme stratejilerini araştırmaktı. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın verileri anket yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmaya İstanbul, Türkiye'de İngilizce öğrenmekte olan 36 Suriyeli öğrenci katılmıştır. Çalışmanın bulguları katılımcıların dil öğrenme sürecinde çeşitli dil bilgisi öğrenme strateji kullanımının öneminin farkında olduklarını göstermiştir. Bu bağlamda en çok kullanılan dil bilgisi öğrenme stratejilerisırasıyla aşağıdakilerden oluşmaktadır: detaylandırma ve çağrıştırma; hedef dil ve ana dili karşılaştırma ve kıyaslama; öğrenilen yapıyı detaylarıyla inceleme; tahmin etme; öğretmenden ve/veya anadili İngilizce olan kişilerden tekrar ve açıklama isteme; not tutma; altını çizme; kaynak kullanma; öğrenilen yapıyla cümle kurma ve öz izleme. En az kullanılan dil bilgisi öğrenme stratejileriise sırasıyla: akran işbirliği; öğrenilen yapıyı gözden geçirme; evde pratik yapma; görselleştirme ve risk alma.
Özet (Çeviri)
For most English language learners, grammar can be a very hard subject and some students tend to use different types of strategies to learn grammar. Using learning strategies is very beneficial as they facilitate the learning process and make it effective for learners. The purpose of this study was to identify the learning strategies used by Syrian EFL students when learning English as a foreign language. Quantitative research method was employed in order to collect as well as to analyze the data. A questionnaire was used to collect the data from 36 Syrian students studying in Syrian schools in Istanbul- Turkey. The findings of the study revealed that the participants of the study are aware of the importance of using different types of learning strategies when they learn grammar structures in the process of language learning. More specifically, the findings of the present study revealed that the most frequently used grammar learning strategies by the majority of the participants in respective order are: elaboration and association with previous knowledge to represent information; analyzing the components of the target language with components of the first language to determine the similarities and the differences; breaking down the new structure into parts to understand the whole expression; using the information to predict the meaning to fill the gap; asking a teacher or a native of English for repetition and explanation; taking notes; highlighting; using resource materials; practicing by writing new sentences using the new structures and self-monitoring. The least used grammar-learning strategies are: peer-to-peer co-operation; reviewing the newly learnt grammar structures; practicing at home; visualization and taking risks.