İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi t 9313 numarada kayıtlı Na't mecmuası: İnceleme-çeviri yazılı metin
The rewiew of the translation of the written text of Na't journal registered by the number t 9313 which belongs to the Unique Works of Art of İstanbul University
  1. Tez No: 601137
  2. Yazar: ELİF ERTUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, na't, poetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 371
Özet
Osmanlı edebiyatı, bünyesinde yüzyıllar boyunca birçok tarihî ve edebî şahsiyeti barındırmıştır. Şairlik yönüyle ön plana çıkan isimler, şairliklerinin yanında aynı zamanda çeşitli meslek erbabı kimselerdir. Görmüş oldukları tahsil, yetiştikleri aile ortamı ve içerisinde oldukları sosyal çevre onları gerek kelime dağarcığı gerek söz sanatları konusunda pekiştirerek özgünlüğe ulaşmalarına öncülük etmiştir. Yaşadıkları dönemin şartlarını, sosyal hayatlarını, intisap ettikleri çevrenin en keskin özelliklerini onların şiirlerinde bulabilmek çok olasıdır. Dinî ve manevi duygulardan dünyevi zevklere, uğraştıkları sanatlardan fikir dünyalarına kadar birçok iz bu büyülü şiir dünyasında yer alır. Mecmualar ise bizlere şiir dünyasının kapısını aralayan en somut malzemelerdendir. Mecmualar bazen çok tanınan bir şairin divanında yer alan en temel şiirleri barındırırken bazen de o şairin hiç gün yüzüne çıkmamış şiirlerini içeriyor olabilir. Bunların ortaya çıkması ve bilim dünyasına tanıtılması açısından önemli bir görev üstlenen şiir mecmuaları; farklı yazı stillerine, çeşitli kalitedeki kâğıtlara, kültürümüzü yansıtan ciltlemelere ait bir dünyayı bizlere sunar. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T 9313 numarada kayıtlı olan na't mecmuası incelenip çeviri yazıya aktarıldı. Mecmuada yazılan şiirlerin nazım türleri ve biçimleri, sayıları, aruz vezinleri, şairleri belirtildi. Anahtar Kelimeler : Mecmua, na't, şiir
Özet (Çeviri)
Ottoman literature had many historical and literary figures for centuries. Names that come to the forefront in terms of poetry, as well as poets in various professional persons. The education they have seen, the family environment in which they grew up and the social environment in which they have grown have led them to achieve originality by reinforcing them both in vocabulary and rhetoric. It is very possible to find the conditions, social life and the sharpest features of the environment they live in in their poems. Many traces form religious and spiritual emotions to worldly pleasures, from the arts they engage in to the world of ideas, take place in this magical world of poetry. Journals, on the other hand, is one of the most concrete materials that opens the door to the world of poetry. Sometimes it contains the most basic poems of a well-known poet's divan, and sometimes it may contain a poem of that poet which never appeared. Poetry magazines, which play an important role in their emergence and introduction to the world of science; it offers us a world of different writing styles, various quality papers, binding that reflects our culture. In this study, the na't journal registered at the IU Rare Books Library T 9313 was examined and translated.