Selçuk Altun'un romanlarında yapı
Structure in novel of Selçuk Altun
- Tez No: 601145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Selçuk Altun, Roman, Türk Romanı, Yapı, Modern, Postmodern, Selçuk Altun, Novel, Turkish Novel, Structure, Modern, Postmodern
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Selçuk Altun, Türk edebiyatında adını 2000'lerin başında duyurmaya başlamış günümüz yazarlarındandır. 1950 doğumlu olan Altun, resimden müziğe, heykelden edebiyata, koleksiyonlardan psikolojiye uzanan çok geniş bir ilgi alanına sahip, özgün bir tavrın adamıdır. Onun bu özgün çehresini kendisinin üzerine titizlikle titrediği yazarlığında, özellikle de romancılığında görmek mümkündür. Bugüne kadar on iki eser vermiş olan sanatçı, asıl mesaisini roman türüne hasretmiş, (yedisi roman, ikisi anlatı olmak üzere) Türk romanında, modernden postmoderne uzanan, çoğunlukla deneysel çabalar ve anlayışlarla bezeli bir tutuma sahiptir. Yapı itibarıyla görülen yenilik ve kendini anlatıda yetkinleştirme uğraşı, konu ve tema açısından zengin bir içeriğe de beraberinde getirmiş, onun eserlerinin ilgiyle okunmasına yol açmıştır. Bu tema zenginliğini oluşturan bireysellik, sanat, cinsellik, hak ve adalet, gizem ve arayış, varoluş Selçuk Altun'un eserlerinde önem verdiği konulardır. Biz çalışmamızı iki ana bölümden oluşturduk. Birinci Bölüm'de Selçuk Altun'un“Hayatı, Sanatı ve Eserleri”başlığı altında hayatı, edebî kişiliği, sanat anlayışı ve eserleri üzerinde dururken, İkinci Bölüm'de onun eserlerini yapı özellikleri açısından bakımından değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Selçuk Altun is one of the contemporary writers who started to make a name in Turkish literature in the early 2000s. Born in 1950, Altun is a man of a unique attitude with a wide range of interests ranging from painting to music, from sculpture to literature, from collections to psychology. It is possible to see his original face in his writing, inparticular his novelism in which he meticulously trembles. The artist, who has produced twelve works until today, has given the main weight to the novel type. Seven out of twelve works are novels. In Turkish novel, it has an attitude from modern to postmodern, mostly adorned with experiemental efforts and understanding. Innovation seen by structure and works self-empowerment in narrative, brought a rich content in terms of subject and theme and led to the reading of his Works with interest. Individuality, art, sexuality, rights and justice, mystery and quest, existence that constitute the richness of this theme are the subjects that Selçuk Altun attaches importance to in his works. We have formed our study in two main parts. In the first part, we have studied Selçuk Altun's life, literary personality, art understanding and works under the title of“Life, Art and Production”, while in the second part we tried to evaluate this Works in terms of structure features.