Irak Musul kent merkezinde hanehalklarının süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin analizi
A research on determination of the milk consuming habits and the factors effecting these habits in Musul province in Iraq
- Tez No: 601181
- Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt ve Süt Ürünleri, Tüketim, Musul, Irak, Milk and Dairy Products, Consumption, Mosul, Iraq
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Irak, Musul kent merkezinde hane halklarının süt ve süt ürünleri tüketim davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın verilerini temin etmek amacıyla anket yapılan hane halkı sayısı“ Ana kitle oranlarına dayalı Basit Tesadüfî Olasılık Örneklemesi ”yöntemine göre belirlenmiştir. Anketler 2018 yılı Haziran-Temmuz aylarında Musul kent merkezinde 96 hane halkı ile yüz yüze yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: İncelenen hanelerde ortalama hane halkı birey sayısı ise 3,41 kişi olarak belirlenmişitir. Nüfusun %37,68'i üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hanehalklarının %38,54'ü açık süt, %31,25'i pastörize süt, %11,46'sı süt tozu ve %9,38 ise sterilize sütü tüketmektedir. Tüketicilerin süt ve süt ürünleri satın alırken en çok dikkat ettikleri konular %23,96'sı tazelik %20,83 'ü marka %19,79'unun ucuzluğu dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Tüketicilerin süt ve süt ürünleri yerli ürün kullanım incelendiğinde %60,42'si yerel ürün kullanmamakta iken, %39,58'i yerel ürün tercih ettikler belirlenmiştir. Araştırma alanında tüketicilerin süt ürünleri temininde en fazla zorluk çektikleri konular %41,66'sı dayanıksız olması, %29,32'si pahalı olması ve %12,50'sı ise temiz olmamaları tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kişi başına aylık yoğurt 6,21 kg, ayran 6,06 kg, süt tüketimi ise ortalama 2,55 kg, yıllık kişi başına süt tüketimi 30,6 kg olarak tespit edilmiştir. Kaymak ise 0,39 kg en düşük tüketilen ürünlerden olduğu ortaya çıkmıştır. İncelenen hane halklarının süt ve süt ürünleri tercihlerini etkileyen faktörler incelendiğinde, ürünün bilinirliği, ürünün markası, ürünün fiyatı, çok önemli olduğu belirlenmiştir. Yapılan ki-kare analizine göre, süt alışkanlığı ile tüketicilerin süt tüketimi, süt alış şekli ve tüketicilerin eğitim seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan Mann Withney U analiz sonuçlarına göre, Süt tüketim alışkanlığı olan ve olmayan hane halklarının eğitim seviyeleri ile rank ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the consumption behavior of households in milk and dairy products in the city center of Mosul, Iraq. In order to provide the data of the study, the number of households to be surveyed was determined according to the method of“Non-clustered Single Stage Simple Random Probability Sampling Based on Main Population Ratios”. The surveys were conducted face-to-face with 96 households in Mosul city center in June-July 2018. According to the results of the research: The average number of individuals in the households examined was determined as 3,41 people. 37.68% of the population was determined to be university graduates. According to the results of the study, 38,54% of the families consumeopen milk, 31,25% pasteurized milk, 11,46% milk powder and 9,38% sterilized milk. It was found that 23,96% freshness, 20,83% brandand 19,79% cheap nessare the subjects that consumers pay them ostattention when buying milk and milk products. When the consumption of milk and dairy products of domestic consumers is examined, 60,42% preferim ported products and 39,58% prefer local products. In there searcharea, them ostcommon problems faced by consumers in thesupply of dairy productsare 41,66% being vulnerable, 29,32% being expensive, and 12,50% being hygiene. According to the results of the study, monthly yoghurt was 6,21 kg, buttermilk was 6,06 kg, milk consumption was 2,55 kg, and per capita milk consumption was 30,6 kg. The cream was found to be the lowest consumed product of 0,39 kg. When the factors affecting the preferences of the households examined in milk and dairy products are examined, it is determined that product awareness, brand of product, price of product are very important. According to the chi-square analysis, there was a significant relationship between milk habits and consumers 'milk consumption, milk intake and consumers' education levels. According to Mann Withney U analysis results, it was found that the difference between the educational level and rank average of the households with and without milk consumption habits was statistically significant.