Osmanlı Devleti'nde Musul vilayeti (1878-1918)
Mosul province between 1878-1918 under thead ministration of the Ottoman Empire
  1. Tez No: 714536
  2. Yazar: DİLSHAD FADEL MUHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AÇIKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Musul, Kerkük, Irak, Ottoman, Mosul, Iraq
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ortadoğu bölgesinin mühim yerlerinden birisi olan Irak coğrafyası içerisindeki Musul vilayeti asırlarca Türk hâkimiyeti altında bulunmuştur. Bilhassa İslamiyet'in kabulünün sonrasında, Türklerin Anadolu'yu vatan yapmaları esnasında Musul-Kerkük bölgesi önemli bir merkez konumunda olmuştur. Bu yönüyle Musul bölgesinin Türk tarihi açısından önemi büyüktür. Vilayet olarak Osmanlı Devleti'ne bağlı bulunduğu dönemde de Musul'un tarihî coğrafyası, arazi özellikleri, idarî yapısı da önem arz etmektedir. Bu çalışmada Osmanlı Devleti idaresinde 1878-1918 yılları arasında Musul vilayetinin, idari yapısı, tarihi coğrafyası, Musul'a bağlı başta Kerkük olmak üzere sancaklar, kazalar ve nahiyeler hakkında Arapça, İngilizce ve Türkçe kaynaklar yardımı ile bilgi verilmiştir. Musul'un bu dönemi hakkında Türkiye, Irak ve Batı'da pek çok çalışma yapılmıştır. Bu tez çalışmasında ise farklı dillerdeki modern incelemelerden istifade edilerek Musul vilayetinin sosyo-ekonomik durumu yeniden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mosul province in Iraq, one of the most important places in the Middle East region, has been under Turkish rule for centuries. Especially after the adoption of Islam, the Mosul-Kirkuk region was an important center during the Turks' making Anatolia their homeland. In this respect, the Mosul region is of great importance in terms of Turkish history. The historical geography, land characteristics and administrative structure of Mosul were also important during the period when it was affiliated to the Ottoman State as a province. In this study, with the help of Arabic, English andTurkish sources, information has been given about the administrative structure, historical geography of Mosul province between 1878-1918 under thead ministration of the Ottoman Empire, and about the sub-provinces, towns and towns, especially Kirkuk, which is connected to Mosul. Many studies have been done about this period of Mosul in Turkey, Iraq and the West. In this thesis, the socio-economicsituation of the Mosul province wasre considered by making use of modern studies in different languages.