İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY 9940 numarada kayıtlı Nazire mecmuası (2a-62b): İnceleme-çeviri yazılı metin
The rewiew of the translation of the written text of Nazire journal registered by the number TY 9940 (2a-62b): Which belongs to the unique works of art of İstanbul University
- Tez No: 601259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir, Klasik Türk Edebiyatı, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Mecmua, poem, Classical Turkish Literature, University Rare Books Library
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Klasik Türk edebiyatı, yüzyıllar boyunca birçok şahsiyete ev sahipliği yapmıştır. Şairler yaşadıkları dönemin sosyal ve kültürel hayatını, intisap ettikleri çevrenin özelliklerini şiirlerine konu edinmişlerdir. Mecmualar ise şairlerin hayatlarının her yönüne bizi tanıklık eden somut kültür hazineleridir. Divanı bulunmayan ya da türlü kaynakta adı geçmeyen şairlerin şiirlerine yer verdiği için edebiyat tarihimiz için de son derece önem arz etmektedir. Her türlü edebi ürünü bünyesinde barındıran mecmualar ilgilisine birçok imkan sunar. Yazıldıkları dönemin kültürel yapısını yansıtan derleme niteliğinde eserlerdir. Dönemleri farklı zamanlarda yaşamış şairlerin seçilmiş şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan mecmualar eski kültür hayatımızın vazgeçilmez kaynakları arasında yerini almaktadır. Dönemin edebi zevki ve şiir algısını yansıtmak için adeta cevher niteliğindeki eserlerdir. Klasik Türk edebiyatı, zamanla gün yüzüne çıkan yeni şair ve şiirlerle hak ettiği safhaya ulaşma konusunda ilerleme kaydetmektedir. Edebiyat tarihi ve üslup çalışmalarına kaynaklık eden mecmualarla ilgili çalışmamızda İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY 9940 numarada kayıtlı olan nazire mecmuası inceleme-çeviri yazılı metin incelenerek ele alınmıştır. Şairler hakkında kısa bilgilere değinilerek 16.yüzyıl şairlerinin şiirlerini ihtiva eden mecmuanın transkripsiyonlu metin çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ottoman classical Turkish literature has been home to many personalities for centuries. The poets adopted the social and cultural life of the period they lived and the characteristics of the environment in which they lived. Mecmuas, on the other hand, are concrete cultural treasures that testify to every aspect of the lives of poets. Since it includes the poems of poets who do not have a divan or which are not mentioned in various sources, it is very important for our history of literature. All kinds of literary product within the magazine offers many opportunities to the relevant magazines. They are compilation works reflecting the cultural structure of the period in which they were written. It is an ore-like work to reflect the literary taste and perception of poetry of the period. Classical Turkish literature is making significant progress in reaching the stage it deserves with the new poets and poems that emerge through time through magazines. In this study, which is the source of literary history and stylistic studies, Nazire Mecmua, which is registered in Istanbul University Rare Books Library TY 9940,is examined as a written text. Short information about the poets was mentioned and the transcription text of the journal written in the 16th century was included.