Sudan Orange G boyar maddesinin supramoleküler çözücü kullanarak mikroekstraksiyonu
Microextraction of sudan Orange G dye using supramolecular solvent
  1. Tez No: 601321
  2. Yazar: MELİHA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroekstraksiyon, Supramoleküler Çözücü, UV-Vis Spektrometre, Microextraction, UV-Vis spectrometer, Separation, Preconcentration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
SUDAN ORANGE G BOYAR MADDESİNİN SUPRAMOLEKÜLER ÇÖZÜCÜ KULLANARAK MİKROEKSTRAKSİYONU Meliha ÇELİK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2019 Danışman: Prof. Dr. Mustafa SOYLAK ÖZET Bu tez çalışmasında tekstil, gıda ve farklı sektörlerde kullanılan Sudan Orange G boyar maddesinin supramoleküler çözücüler ile ayırma ve zenginleştirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntem de dekanoik asit ve tetrahidrofurandan oluşan supramoleküler çözücüler ile mikroekstraksiyon yapılmış olup UV-Vis spektrometre ile ölçümler yapılmıştır. Sudan Orange G boyar maddesinin mikroekstraksiyon verimi üzerine etkili olan pH, tetrahidrofuran hacmi, dekanoik asit miktarı, numune çözelti hacmi gibi önemli parametreler optimize edilmiş ve bu yöntem suni ter numunesi ve bazı su numuneleri üzerinde ekleme geri kazanım yöntemi ile doğrulanmıştır. Geliştirilen yöntemin gözlenebilme sınırı ve tayin sınırı değerleri sırasıyla 3.4 µg/L ile 10.2 µg /L olarak bulunurken zenginleştirme faktörü ise 40 kat olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
MICROEXTRACTION OF SUDAN ORANGE G DYE USING SUPRAMOLECULAR SOLVENT Meliha ÇELİK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, October 2019 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa SOYLAK ABSTRACT In this thesis, the separation and enrichment process of Sudan Orange G dyestuff which is used in textile, food and different areas with supramolecular solvents was carried out. In this developed method, microextraction was performed with supramolecular solvents consisting of decanoic acid and tetrahydrofuran and measurements were made with UV-Vis spectrometer.. Important parameters such as pH, tetrahydrofuran volume, decanoic acid amount, sample solution volume were optimized on microextraction efficiency of Sudan Orange G dye and this method was confirmed by addition recovery tests on artificial sweat sample and some water samples. Limit of Detection and limit of Quantitation values of the developed method were found to be 3,4 µg/L and 10,2 µg/L, respectively, while the enrichment factor was 40 times.