Devlet okullarındaki eğitim çalışanlarının maruz kaldıkları mobbing durumları ve mobbing ile baş etme yöntemleri
Mobbing situations of school staff in public schools and coping strategies with mobbing
- Tez No: 601337
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, okul, eğitim çalışanları, sendika, baş etme yöntemleri, Mobbing, school, school staff, teacher's unions, coping methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Mobbing iş yerlerinde yaşanan, çalışanları psikolojik olarak derinden etkileyen uzun, yorucu, yıpratıcı ve duygusal bir süreçtir. Bu süreç sadece mağduru değil, onların özel hayatlarındaki kişileri, çalıştıkları ortamın iklimini de son derece olumsuz etkilemektedir. Bu durum eğitim kurumlarında verimliliğin düşmesine yol açmakta dolayısıyla eğitimin kalitesini de sekteye uğratmaktadır. Eğitim kurumlarında genellikle eğitim çalışanları arasında dedikodu, ötekileştirme, yönetsel baskı, sendikal farklılıklardan doğan kutuplaşma, mağdurların başarılarının hazmedilememesi gibi sebeplerle mobbing uygulamaları yapılmaktadır. Eğitim çalışanları bu süreçten sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak, mesleklerine odaklanamadıkları için kendilerini başarısız hissetme şeklinde de etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı devlet okullarındaki eğitim çalışanlarının maruz kaldıkları mobbing olaylarını ayrıntılı olarak araştırmaktır. Mağdurların maruz kaldıkları mobbing yaşantıları irdelenerek bu süreçle nasıl baş ettikleri ve süreçten nasıl etkilendikleri ele alınmıştır. Bu çalışma mobbing neticesinde yaşanan sorunların sebep, süreç ve sonuçlarının özgün tespiti sayesinde eğitim politikalarına tavsiye niteliği taşımaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Katılımcılar özellikle mobbing ile mücadele eden kişilerden seçilmiştir. Mobbing durumları hukuki ve gizli olması sebebiyle mücadele eden eğitim çalışanlarına ulaşmak araştırmacının bir yılını almıştır. İnternet haberlerinde yer alan mağdurlara ulaşılarak ve kartopu yöntemi iv kullanılarak görüşmeler tamamlanmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılarak yüz yüze görüşme ile elde edilmiştir. Görüşmeler katılımcıların gönüllülük esası ve ses kaydının alınmasına izin vermeleriyle gerçekleşmiş, sonrasında verilerin içerik ve betimsel analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre devlet okullarında mobbing, eğitim çalışanlarını aşağılama, azarlama, görmezden gelme, gereksiz iş yükü verme, tehdit etme şeklinde gerçekleşmektedir. Ayrıca mobbingi uygulayanların okul yöneticileri olduğu bazı okullarda da yöneticiyi destekleyen bir grubun bu süreci tetiklediği görülmüştür. Mağdurlar çoğunlukla düşey mobbing türüne maruz kalmışlardır. Mobbinge maruz kalan mağdurların, saldırganlarla farklı eğitim sendikalarına üye olmaları, idealist olmaları, mücadeleci yapıda olmaları konusunda ortak özelliklere sahip oldukları ve bu sebeplerle kendilerine mobbing uygulandığı düşünülmektedir. Mağdurların yasal yollara başvurarak mobbing ile baş ettikleri görülmüştür. Mağdurların mobbing süreci boyunca mutsuz oldukları, mesleklerini yapma isteklerinin olumsuz olarak etkilendiği, insanlara ve kurumlara olan güvensizliklerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobbing, is a long, exhausting and debilitating emotional process in workplace, that affects people psychologically deeply. This process is an extremely negative process which affects not only the sufferer but also the people in their private lives and the climate of the environment they work in. This situation leads to a decrease in productivity in educational institutions and thus disrupts the quality of education. In educational institutions, mobbing practices are carried out due to the reasons such as gossip, alienation, administrative pressure, polarization arising from union distinction and failure of accepting the sufferers' successes. Education workers are affected not only psychologically but also physically, because they cannot focus on their professions and they feel themselves unsuccessful. The purpose of this study is to investigate the mobbing events of the education workers in detail to which they are exposed in public schools. Examining the mobbing experiences of the victims in detail, it was handled how they cope with this process and how they are affected. In this respect, it bears an advisory qualification to educational policies by means of the distinctive determination of the cause-process and results of the problems. In this research, phenomenology which is one of the qualitative research methods is used. Participants were particularly selected from the people who were struggling with mobbing. It took the researcher a year to reach the education workers who were struggling with mobbing as it was juridical and confidential. The interviews were completed by getting access to the victims of internet news and using the snowball method. The data were obtained by one-on-one interview vi by using interview questions consisting of semi-structured questions. The interviews were conducted on the basis of the participants' voluntariness and their permission of recording, and then content and descriptive analyses were carried out. According to diagnosis of the survey, mobbing occurs by insulting, scolding, ignoring, threatening or giving unnecessary workload to the education employers in state schools. Besides, it has been seen that in some schools where the mobbers are the school principals, the group of people who supports the principals triggers this period mobbers have mostly been exposed to the kind of vertical mobbing. It's thought that the sufferers are being exposed to mobbing because they have a lot of things in common like being idealist and challenging people and being the member of the different educational unions it has been monitored that the sufferers have been struggling with mobbing by following legal procedures. It's concluded that the sufferers have become unhappy and their enthusiasm in their profession has been affected negatively and finally the lack of confidence to the association and the people has increased during this period of mobbing.