Aziz Nesin'in seçilmiş romanlarında mizah
Humor in chosen novels of Aziz Nesin
  1. Tez No: 601341
  2. Yazar: DUYGU KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aziz Nesin, üstünlük kuramı, mizah, Aziz Nesin, humor, Superiority theori
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Aziz Nesin'in romanlarının en önemli özelliği kendini gösteren mizah anlayışıdır. Romanlarında farklı kurgular oluşturan Nesin'in komik ve gülmeyi tek bir yolla sağladığını söylemek doğru olmaz. Her roman ele aldığı meseleler ve karakterlerle komiği oluşturan farklı unsurlar içermektedir. Bu açıdan bakıldığında mizah kuramlarının önemli bir işleve sahip olduğu görülür. Mizah kuramları üstünlük, uyuşmazlık ve psikoanalitik olmak üzere üç temel kuramdan oluşur. Üstünlük kuramı, kişinin kendini bir başkasından ya da önceki durumundan daha iyi görerek güldüğü durumları açıklar. Bu çalışma, üstünlük kuramının Aziz Nesin'in romanları üzerinde nasıl görünür kılındığı düşüncesinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Seçili romanlar üstünlük kuramının özellikleri bağlamında incelenerek romanlardaki mizahi unsurlar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important feature of Aziz Nesin's novels is the sense of humor which can be seen in all of them. Nesin who planned different fictions in his novels did not create humor by only one way. Each novel contains different aspects of the issues and characters that make up the comic. From this perspective, it is seen that humor theories have an important function. The theory of superiority explains situations in which a person laughs by seeing himself better than someone else or previous situation. Humor theories are composed by three principal title; superiority, inharmoniousnes and pychoanalytic. In this study we focused on how superi¬ority model is exercised in Aziz Nesin's novels. we tried to examine Nesin's chosen novels in order to determine humorous characteristic of the pieces by superiority model qualificcations.