Kurumsal kültür ve kurumsal öğrenmenin teknolojik yenilik ve firma performansı üzerine etkisi
The effect of organizational culture and organizational learning on technological innovation and company performance
  1. Tez No: 601387
  2. Yazar: MUSTAFA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kültür, Kurumsal Öğrenme, Teknolojik Yenilik, Firma Performansı, Organizational Culture, Organizational Learning, Technological Innovation, Firm Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kurumsal başarıyı yakalayarak sürdürebilmede kurumsal kültür, üzerinde önemle durulması gereken konulardandır. Bunun yanında kurumsal başarıyı yakalamak ve uzun dönem boyunca hayatta kalabilmek, çevresel değişikliklere entegre olabilme kapasitesi ile de ilişkilidir. Çevresel değişikliklere entegre olabilmek ise öğrenme ile gerçekleşmektedir. Yüksek öğrenme kapasitesine sahip örgütler, yenilik ve büyüme potansiyeline sahip olarak varlıklarını devam etmektedir. Literatürde kurumsal kültür ve kurumsal öğrenme ile teknolojik yenilik ve firma performansı arasındaki ilişkiyi birarada incelemeye yönelik olarak detaylı bir akademik çalışmaya rastlanmamış olması sebebiyle ve konunun önemli olduğu düşüncesiyle bu konuda bir çalışma yapılmasına gerek duyulmuştur. Bu çalışma kurumsal kültür ve kurumsal öğrenmenin teknolojik yenilik ve firma performansı üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Gebze ve civarındaki imalat sanayinde faaliyet gösteren 119 firmadan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Anket yöntemiyle elde edilen verilerle yapılan detaylı analizler sonucunda kurumsal kültür ve alt boyutlarının teknolojik yenilik üzerinde belirgin bir etkisine rastlanmazken, kurumsal öğrenmenin teknolojik yenilik üzerinde ve firma performansı üzerinde belirgin pozitif etkileri tespit edilmiştir. Çalışmada teknolojik yeniliğin, kurumsal öğrenme ve firma performansı arasındaki ilişkide tam ara değişken etkisi olduğu da tespit edilmiştir. Bu da firma performansını artırmada teknolojik yenilik üzerinden kurumsal öğrenmenin büyük önem taşıdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In order to achieve and sustain competitive advantage, firms have to focus on the organizational culture and organizational learning. In addition, the company's success and long-term survival are also associated with the ability to adopt to environmental changes and being integrated with environmental changes, is realized through learning. Organizations with strong learning capacity, continue to exist as having potential for innovation and growth. Since there is no detailed academic study on the relationship between organizational culture and organizational learning and technological innovation and firm performance in the literature, it is necessary to carry out a study on this subject. So this study aims to examine the impact of organizational culture and organizational learning on technological innovation and firm performance. In this context, data were collected from 119 companies operating in the manufacturing industry in and around Gebze by survey method. As a result of the detailed analysis of the data obtained through the survey method, no significant effect of organizational culture and its sub-dimensions on technological innovation was found, while significant positive effects of organizational learning on technological innovation and firm performance were determined. In the study, it was also found that technological innovation has a full inter-variable effect on the relationship between organizational learning and firm performance. This shows that organizational learning through technological innovation is of great importance in improving firm performance.