Müşteri odaklılık ve girişimci odaklılığın yenilikçilik ve performans üzerine etkileri: Hizmet sektörü üzerine uygulama
Effect of customer orientation and entrepreneurial orientation on innovativeness and performance: Implementation on service sector
- Tez No: 601386
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci Odaklılık, Müşteri Odaklılık, Yenilikçilik, Performans, Entrepreneurial Orientation, Customer Orientation, Innovation, Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İşletmelerin rekabetçi pazar şartlarında ayakta kalabilmeleri açısından stratejiler belirleyerek performans ve karlılıklarını yüksek düzeyde tutmaları gerekmektedir. Bu bağlamda işletmelerin bir takım yönelimlere sahip olduğu görülmektedir. Bazı şirketlerin müşteri odaklı bir strateji benimsediği görülürken, diğer bazı şirketlerin ise girişimcilik odaklı bir strateji izledikleri görülmektedir. Bu yönelimlerin işletme performansı üzerinde etkisinin ortaya konması önemli bir problem olarak öne çıkmaktadır. Bahse konu etkilerin tespit edilmesinin işletme performansının arttırılmasına yönelik çözümler getirilmesi açısından önemli olduğu değerlendirilmektedir. Bu kapsamda bu tez çalışmasında müşteri odaklılık ve girişimci odaklılığın hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yenilikçilik ve işletme performansı üzerindeki etkileri incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye'nin çeşitli illerinde hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerden toplanan veriler kullanılarak araştırma modeli analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda işletmelerde müşteri odaklılık ve girişimci odaklılığın işletmenin performansına olumlu yönde etkide bulunduğu, girişimsel odaklılık ile yenilikçilik arasında yakın ve anlamlı bir ilişki olduğu, müşteri odaklılığın ise yenilikçilik üzerinde kısmi düzeyde bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Bu nedenle işletmelerin performansının arttırılması açısından müşteri odaklı ve girişimci odaklı yönetim anlayışının uygulanmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to survive in competitive market conditions, enterprises should set a number of strategies and keep their performance and profitability high. In this context, it is seen that enterprises have some orientations. While some companies have adopted a customer-oriented strategy, others have followed an entrepreneurial oriented strategy. It becomes important to demonstrate the impact of these orientations on business performance. Revealing the impact of these orientations on business performance is an important problem. It is considered that identifying these impacts is important in terms of providing solutions to improve operational performance. In this context, in this thesis, it is aimed to examine the effects of customer oriented and entrepreneurial oriented approach on innovation and business performance in the service sector. Research method was analyzed through the datas which were received from the enterprises operating in service sectors in country of Turkey. As a result of the research, it was found that customer oriented and entrepreneurial oriented approcahes positively affect the performance of the enterprise, there is a close and meaningful relationship between entrepreneurial oriented approach and innovation, and customer oriented approach has a partial effect on innovation. Therefore, it is considered that it will be beneficial to implement a customer-oriented and entrepreneur-oriented management approach in order to improve the performance of enterprises.