Okul öncesi 5-6 yaş ve okul dönemi 10-11 yaş normal işiten çocukların işitme engelli çocuklar ve işitme cihazları hakkında düşünceleri ve entegrasyonun etkileri
The Evaluation and comparement of preschool and school age children's thoughts and informations about hearing aids and hearing impairment
- Tez No: 60145
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: işitme engelli çocuk, işitme cihazı, cep tipi işitme cihazı, kulak arkası işitme cihazı, entegrasyon IV, Hearing handicapp children, hearing aids, body type hearing aid, behind the ear hearing aid, integration. V
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Çalışmamız, okul öncesi. 5-6 yaş ve okul dönemi 10-11 yaş normal işiten çocukların işitme engelli çocuk ve işitme cihazına ilişkin düşüncelerini ve bu konudaki bilgilerini araştırmak üzere planlanmıştır. Araştırmaya alınan vakalar, okul öncesi ve okul dönemi 30'ar çocuk olmak üzere 60 çocuktan oluşmaktadır. Çocuklara sırası ile önce cep tipi sonra kulak arkası işitme cihazı takan çocuğun resmi 15 sn. süre ile gösterilmiş ve resim kapatılarak çocuğa resimde gördüğü çocuk hakkında neler hatırladığı sorulmuştur. Daha sonra aynı çocuklara işitme engeli ve işitme cihazı konusunda düzenlenmiş olan bir anket formu uygulanmıştır.Çalışmamızı oluşturan her iki grubun sorulara verdikleri cevaplar karşılaştırılmış ve çalışma sonunda elde edilen veriler, Mann-Whitney U testi ile istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda; okul öncesi gruptaki çocukların daha duygusal, konu hakkında kısıtlı bilgi sahibi olduğu ve sosyal yönden kabul edilme kaygısı içermeyen cevaplar verdiği, okul dönemi çocukların ise daha mantık yürüten, durumun gerektirdiği ve sosyal yönden kabullenme kaygısı içeren cevaplar verdikleri görülmüştür. Çocukların genel tutumlarında işitme engelli çocuklara ve cihazlarına karşı çok olumsuz olmadıkları, bilakis onlara karşı duygusal ve yardımcı olma eğiliminde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been planned to investigate the attitudes of normal hearing children (at the age of 5 to 6 and 10 to 11) towards hearing impaired children. Besides their consideration and knowledge of hearing aids. The study consisted of totally SO children, 30 preschool and 30 school age. After watching 15 seconds the children were asked about what they remembered from the child's picture in which the child had a body type hearing aid and then with a behind the ear type hearing aid. Later on, a questionere was used to evaluate the children's knowledge about the hearing handicapp and the hearing aids. The answers of the two groups were compared with each other and the results were statistically evaluated with Mann-Whitney U test. As a result of the evaluation, the preschool children were more emotional and had limited knowledge about the subject. But the school age children did not show any emotional attitude to the situation. In general, the children did not show any negative attitude towards the hearing impaired children and their hearing aids. On the contrary they had some positive emotional and/for logical feeling with a wish to help.