Râşid halîfeler'in görevleri, meslekleri ve geçim kaynakları
The duties, professions and livelihoods of the rashid khalifas
  1. Tez No: 601488
  2. Yazar: MUHAMMED OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Râşid Halîfeler, Geçim, Meslek, Kazanç, İktisat, Ekonomi, Dört Halife, Rashid Khalifas, Livelihood, Earning, Finance, Economy, Four Caliphs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Râşid Halîfeler Dönemi, İslâm tarihi açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Güzel örnek anlamına gelen (أسوة حسنة)“Üsve-i Hasene”olarak nitelendirilen Hz. Peygamber'in vefatından sonra İslâm toplumu onun yerine geçen devlet başkanını örnek almış ve yaşadıkları problemleri, devlet başkanının tutumlarını göz önüne alarak çözmeye çalışmışlardır. Râşid Halîfeler hakkında siyasi ve kişisel hayatlarını konu edinen birçok çalışma yapılmıştır. Ancak Râşid Halîfeler'in iktisadî hayatlarını ele alan müstakil bir çalışma olmadığından ihtiyaca binaen böyle bir çalışmayı gerçekleştirmenin faydalı olacağı kanaatindeyiz. Çalışmamızda bir toplumun hassas yönünü oluşturan geçim şartları ve buna bağlı olarak gösterilen çabalar Râşid Halîfeler özelinde incelenerek ortaya konulmuştur. Bu çalışmayla birlikte o dönem Müslümanların önderi konumunda bulunan Râşid Halîfeler'in Kur'an ve sünnet çizgisinden hareket ederek ortaya koydukları iktisadî hayatlarını incelemeyi hedeflemekteyiz. Çalışmamızın kapsamını, Dört Halîfe'nin gençliği döneminde yaptığı görevleri, hilâfet makamına geçmeden ve hilâfet makamına geçtikten sonra, kendilerinin ve ailelerinin geçimlerini karşılamak amacıyla yaptığı çabaları ve uğraştığı meslekleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rashid Khalifas Period has a great importance in terms of Islamic history. Meaning“Good Example”(Üsve-i Hasene) Rashid Khalifas, After the death of the Prophet, the Islamic society took the example of the president who succeeded him and tried to solve their problems by taking into consideration the attitudes of the president. There have been many studies about Rashid Khalifas focusing on their political and personal lives. However, since there is no independent study that deals with the economic lives of Rashid Khalifas, we believe that it would be beneficial to carry out such a study according to need. In our study, the living conditions that constitute the sensitive aspect of a society and the efforts shown in relation to this are put forward by examining in particular the Rashid Khalifas. With this study we aim at examining the economic lives which Rashid Khalifas, who were in the leader position of the Muslims at that time, lived on the path of Qur'an and Sunnah. The scope of our study consists of; the missions Four Khalifas carried out when the were young, the efforts they made, before and after they took over the caliphate, to make a living for themselves and their families and the occupations of Four Khalifas in which they were engaged.