Kütüphane arama motorlarında log analizleri ile kullanıcı tanıma ve derme geliştirme
User recognition and collection development with the analysis in library search engine logs
- Tez No: 601509
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Kütüphane Arama Motoru, Arama Motoru, Loglar, Log Analizi, Bilgi Erişim, Library Search Engine, Search Engine, Logs, Log Analysis, Information Retrieval
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bilgisayar ve internet teknolojilerinin gelişimi ile beraber artan veri miktarı önce bilgi kaynaklarının depolandığı ortamları daha sonra ise bilgiye erişim için kullanılan araçları değiştirmiştir. Bilgi kaynağının kendisine veya ona ait yer bilgisine ulaşılmasını sağlayan arama motorları bu değişimin son şeklini oluşturan ve günümüzde en sık kullanılan bilgiye erişim aracı olmuştur. Arama motorları sadece kaynağı arayıp bulmanın ötesinde, kullanıcılara sunduğu farklı arama seçenekleri ve sonuçları sıralama algoritmaları ile kullanıcıların en ilgili sonuca ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Aradıkları kaynağa ulaşmak için bu arama motorlarının kullanan kullanıcıların gerçekleştirdiği hareketler ise log olarak kaydedilmektedir. Bu çalışmada Giresun Üniversite Kütüphanesinin kullandığı File Maker ve EDS arama motorlarından toplanan log kayıtları incelenmiştir. Ek olarak arama teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin kütüphanelere yansımalarına değinilmiştir. Çalışma sonucunda kütüphanede bulunmayan fakat kullanıcıların gereksinim duydukları kaynaklar saptanmıştır. Kullanıcıların arama alışkanlıkları ortaya konulmuştur ve derme niteliğinin bu loglara bakılarak denetlenebileceği anlaşılmıştır. Kütüphane arama motorlarının kaynak arama noktasında genel arama motorlarının gerisinde kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Data quantity that is increaing with the development of computer and internet Technologies has changed first the environments where information sources are stored and after that the tools used to access information. The search engines that provide retrieval to the information source itself or its place information have become the most frequently used access of information retrieval tool that constitutes the final form of this change. Search engines not only search and find for the source, but also help users to reach the most relevant results with different search options and results sorting algorithms. The actions of users using these search engines to reach the source they are looking for are recorded as log. In this study, log records collected from File Maker and EDS search engines used by Giresun University Library were examined. In addition, the reflections of the developments in search technologies on libraries are mentioned. As a result of the study, the resources which are not in the library but needed by the users were determined. The search habits of the users have been revealed and it is understood that the collection quality can be controlled by looking at these logs. It was determined that library search engines lag behind general search engines at source search point.