Edebiyat sosyolojisi bağlamında Leylâ Erbil'in öykücülüğü
Leyla Erbil's storyelling in the context of sociology of literature
- Tez No: 601769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN BULDUKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Leylâ Erbil, Edebiyat Sosyolojisi, Öykü, Edebiyat, Leyla Erbil, Sociology of literatüre, story, literatüre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yalçın, Seda,“Edebiyat Sosyolojisi Bağlamında Leylâ Erbil'in Öykücülüğü”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. 1950 kuşağı öykücülerinden olan Leylâ Erbil, yayımladığı öykü, roman ve diğer türlerdeki eserleriyle toplumsal meselelere ve toplumu ilgilendiren siyasi, sosyal olaylara eserlerinde ki yaklaşımı açısından edebiyatımızda önemli bir yerdedir. Bu çalışmada edebiyat sosyolojisinin dünyada ve Türkiye'deki gelişimi üzerine bilgi verilecek olup, bu bilgiler ışığında Leylâ Erbil'in öykülerinin edebiyat sosyolojisi bağlamında incelenmesine yer verilmiştir. Öykülerini edebiyat sosyolojisi bağlamında incelediğimiz yazar, yayımladığı üç öykü kitabında da toplumsal meselelere yer vermiş, eserin kaleme alınma sürecinde yaşanan siyasi, sosyal ve kültürel hayata kayıtsız kalmamış aynı zamanda kendi hayatından izdüşümleri de eserlerine konu etmiştir. Bu bakımdan edebiyat sosyolojisi açısından eserleri toplum ve insanın etkileşimi üzerine bilgi vermesi yönüyle ayna niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Yalçın, Seda,“Leyla Erbil's Storytelling In the Context of Sociology of Literature”, Master Thesis, Kırıkkale, 2019. Leyla Erbil, one of the story writers of the 1950s, published stories, novels and trials. The importance of her writings in Turkish Language and Literature is the social issues she mentioned in those genres. In this study, the development of literary sociology in Turkey and in the world was mentioned and the stories of Leyla Erbil were examined in this context. The author, whose stories are examined in the context of the sociology of literature, has included social problems in three short stories she has published. She was also influenced by the period of political, cultural and social perspective in which she lived. In this regard, her stories are obviously contain elements belonging to the sociology of literature. It is said to be the stories of Leyla Erbil serve as mirrors as they reflect the social and political problems of the period in which she lived.