Klasik galaktozemili Türk hastaların moleküler analizi
Molecular analysis of Turkish patients with classic galactosemia
- Tez No: 60201
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Galaktozemi, GALT, cDNA, 111, Galactosemia, GALT, cDNA IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Galaktoz-l-fosfat üridiltransferaz (GALT) enzimi galaktoz metabolizması Leloir metabolik yolunda yer alan ikinci enzimdir. Otozomal resesif olarak kalıtılan GALT enzim eksikliği galaktozeminin en sık ve ağır formu olan klasik galaktozemiye neden olmaktadır. Tedavi edilmemesi halinde bu enzim eksikliği ölümle sonuçlanabilir. Amacımız galaktozemi hastalığının moleküler temellerim Türk toplumunda tanımlamaktır. Bu amaç doğrultusunda 16 galaktozemi hastasında mutasyon analizi yapıldı. En sık rastlanan Q188R ve N314D mutasyonlanmn frekansı % 56.6 ve % 6.25 olarak tesbit edildi. Galaktozemi hastalarında GALT genindeki bilinmiyen mutasyonlan tesbit etmek amacı ile lenfositlerden total RNA izolasyonu, cDNA sentezi, GALT cDNA'sının PCR ile amplifikasyonu ve cDNA dizi analizi yöntemleri geliştirildi. GALT cDNA'sının dizi analizi sonucu daha önce rapor edilen mutasyonlann (K285N, A320T, M142K, E340X ve L218L) yam sura hiç tanımlanmamış yem bir aday mutasyon (F294Y) tesbit edilerek GALT allellerinin % 83.3'ü genotiplen- dirildi. Klasik galaktozemili hastalarda mutasyonlann hızlı bir yöntem olan cDNA dizi analizi yöntemi ile tesbit edilmesi doğum öncesi tam ve taşıyıcı tesbiti için büyük bir önem taşımaktadır. Bunun yam sıra GALT geninde yeni tesbit edilen mutasyonlar GALT proteinin yapısal ve fonksiyonel bölümlerinin tanımlanması ve galaktozeminin patogenezinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Galactose- 1 -phosphate uridyltransferase (GALT) is the second enzyme in the Leloir pathway of galactose metabolism. A complete deficiency of GALT, transmitted by an autosomal recessive mode of inheritance, results in classic galactosemia which is the most common and severe form of galactosemia. If untreated, this condition is potentially lethal. Our aim was to identify the molecular basis of classic galactosemia in the Turkish population. For this purpose, we have carried out mutation analysis in 16 galactosemia patients. The frequency of the two common mutations Q188R and N3 14D were 56.6 % and 6.25 %, respectively. In order to facilitate the detection of unknown disease causing mutations in the remaining patients, methods based on total RNA isolation from lymphocytes, cDNA synthesis, PCR amplification of GALT cDNA and cDNA sequencing have been developed. In addition to previously reported mutations (K285N, A320T, M142K, E340X and L218L), novel F294Y candidate mutation has been identified by GALT cDNA analysis and thus, 83.3 % of mutant alleles have been genotyped. Rapid detection of mutations in galactosemia patients by cDNA analysis will also be important for prenatal diagnosis and carrier screening. Moreover, newly identified mutations in the GALT gene will provide better understanding of structurally and functionally important domains of the GALT protein and pathogenesis of galactosemia.