Search for Native American Self in N. Scott Momaday's The Way to Rainy Mountain, The names and the ancient child
N. Scott Momaday'in The Way to Rainy Mountain, The Names ve The Ancient Child adlı yapıtlarında Kızılderili benlik arayışı
  1. Tez No: 602141
  2. Yazar: SEREN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN ULUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: N. Scott Momaday, The Way to Rainy Mountain, The Names, The Ancient Child, Kimlik, Kültürel Kimlik, Kızılderili Edebiyatı, N. Scott Momaday, The Way to Rainy Mountain, The Names, The Ancient Child, Identity, Cultural Identity, Native American Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hem beyaz kültür hem de Kızılderili kültür içinde büyümüş olan Momaday, The Way to Rainy Mountain, The Names ve The Ancient Child adlı yapıtları ile kendi kültürel kimliğini çözümler. Bu şekilde, tahrip edilen kültürünü hem ölümsüzleştirmeye, hem de göz ardı edilen Amerikan Yerli edebiyatını dünyaya yaygınlaştırmaya çalışır. Momaday'in Kızılderili kültürünü aydınlığa çıkarma çabaları, kendi bireysel tarihini ve Kızılderili olarak kimliğini inşa etme çabalarıyla paralel gider: Kızılderili olarak kimliğini ailesi için önemi olan yerlerde pekiştirir. Bu arayışta ona en çok yardım eden, orada olmasa bile geçmiş olayları ve onların geçtiği yerleri gözünde yaşamış gibi canlandırmasını sağlayan“kan belleği”dir. Momaday'in Kızılderili kimliği kanındaki Kızılderili kanının oranına değil, bellek öğelerine,“kandaki belleğe”ve hayal gücüne dayanır. Sahip olduğu kültürel kimliğini aktarılan anılarına, genlerinden gelen hafızasına ve hayal gücüne dayandırarak çözümlemeye çalışır. Momaday, dilin gücü sayesinde, sahip olduğu biraz Amerikan Amerikan kanının bile ataları ile bağlantı kurması için yeterli olduğuna inanır. Ayrıca, birleştiren veya yaratan kelimelerin gücüne de inanır. Bu nedenle, bir yazar olarak o da kendi Yerli kültürüne katkıda bulunurken ulaştığı okurların kendi kan bellekleriyle bağlantılar kurmalarını sağlar.
Özet (Çeviri)
Momaday, who grew up within both white culture and Native American culture, explores his own cultural identity in his works The Way to Rainy Mountain, The Names and The Ancient Child. In this way, he tries to recover his Native American culture from near-destruction and help immortalize it by popularizing the ignored literature of Native Americans to the world. Momaday's recovery of Native American culture is accompanied with the recovery of his personal past: He also establishes the Native American self he searches in the places of interest for his family. What helps him in this search is his“blood memory,”a capacity that help him imagine with his mind's eye, sights and experiences of the past although he has never actually been there. Momaday's identity as Native American does not depend on the proportion of native American blood which is inherited from his ancestors, but rather in the elements of memory,“memory in blood”and imagination in his three books. He deals with searching for his cultural identity, based on retelling of memories, memory in blood and imagination. Through the power of language, he believes that even the little Native American blood he possesses, is enough to connect with his ancestors. He also strongly believes in the power of words engender or create. Therefore, as an author, he contributes to his Native culture and reaches his readers who may seek their connections in their blood memories.