Bir siyasi aktör olarak Muhsin Yazıcıoğlu ve Büyük Birlik Partisi (1993-2009)
Muhsin Yazicioğlu as a political actor and The Great Unity Party (1993-2009)
- Tez No: 602142
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Muhsin Yazıcıoğlu, BBP, Alperen Ocakları, Ülkü Ocakları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Toplumlar ve toplumsal değerler tarihsel gelişim evrelerinin getirileriyle zaman içinde değişime uğramaktadır. Toplumlarda meydana gelen bu değişimleri belirleyen teknolojik, kültürel, siyasal, iktisadi aktörlerin bazıları diğerlerinden daha baskın gözükse de aslında hepsi birbirleriyle ilişkilidir. Bu bağlamda araştırmamızın konusunu da oluşturan, toplumsal değişim sürecinde bir faktör olarak siyasi liderlerin, kitleler üzerindeki etkileme gücü azımsanmayacak derecededir. Araştırmada Türk Siyasi Tarihinde aktif siyasetçiler arasında yer almış bir isim olan Muhsin Yazıcıoğlu'nun insani yönünü, fikirlerini, ülke ve gençliğe dair yaklaşımlarını, siyaset dünyamızın söylemlerine katkılarını inceledik. 12 Eylül Askeri Darbesi'nin öncesinde Ülkücü Camia'da öne çıkmış, Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı, Ülkücü Gençlik Derneği Kurucu Başkanlığı gibi önemli mevkilerde bulunmuş bir liderdir. Yazıcıoğlu, Darbe'nin kesintiye uğrattığı siyasi hayatına, demokratik düzene geçilmesinin ardından devam etmiştir. Bu araştırmada Yazıcıoğlu'nun Türk siyasi tarihi yakın geçmişinde meydana gelen toplumsal bölünme, ötekileştirme süreci karşısındaki duruşu değerlendirilmiştir. Vefatına kadar genel başkanlığını yaptığı Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) ülke meselelerine bakışı incelenmiştir. Muhsin Yazıcıoğlu ve ekibinin kurduğu siyasi partinin hangi amaç ve ideallere yaslandığına dair değerlendirmeler ele alınmıştır. Muhsin Yazıcıoğlu'nun Türkiye'deki siyaset anlayışlarına bakışı ve ülkedeki önemli meselelere dair tavırları, ortaya koyduğu pratiklerin sebepleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Bir eylemci, entelektüel olarak Muhsin Yazıcıoğlu kimliği incelenmiş, onun edebi yönünü ortaya koyan çalışmalarından örnekler sunulmuştur. Araştırmanın amacı, Türk tarihinin önemli siyasi aktörlerinden, dava ve eylem adamlarından biri olarak bilinen Muhsin Yazıcıoğlu'nun, siyaset tarihimizdeki yerini, çalışmalarının fikri hayatımıza katkılarını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Societies and social changes are changing over time with the returns of development stages.Some of the technological, cultural, political and economic actors that determine these changes in societies may seem more dominant than others, but they are all related. In this context, the influence of political leaders on the masses as a factor in the process of social change which constitutes the subject of our research is considerable. In this research, we examined Muhsin Yazıcıoğlu's humanity, ideas, approaches to the country and youth and his contributions to the discourses of our political world. Prior to the 12 September military coup, he was a prominent leader in the Ulkucu Community.Yazıcıoğlu continued his political life interrupted by the coup after the transition to a democratic order. In this study, the position of Yazıcıoğlu against the social division and the marginalization process in the recent history of Turkish political history was evaluated. The viewpoint of the Great Unity Party (BBP), of which it was its leader until his death, was examined. Muhsin Yazıcıoğlu and his team established the political party based on the evaluations on which aims and ideals. Muhsin Yazicioglu attitude toward important issue in view of the understanding of politics in Turkey and the country are focused on the causes and consequences of the practice revealed. As an activist, intellectual identity of Muhsin Yazıcıoğlu has been examined and examples of his works revealing his literary aspect are presented. The aim of this study is to examine the place of Muhsin Yazıcıoğlu, known as one of the important political actors, litigation and action figures in Turkish history, in our political history and the contribution of his studies to our intellectual lives.