Perientübasyon ETCO2 değerinin serebral oksimetre üzerine etkisi
Effect of peri-intubation ETCO2 value on cerebral oximetry
- Tez No: 602156
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kapnometri, Serebral Kan Akımı, Hemodinamik İnstabilite, Hızlı Ardışık Entübasyon, Serebral Oksimetre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Perientübasyon ETCO2 Değerinin Serebral Oksimetre Üzerine Etkisi Hızlı ardışık entübasyon (HAE), daha az invaziv yöntemlerle oksijenizasyonunu ve ventilasyonunu sağlayamayan hastalarda standart havayolu yöntemidir. HAE protokolünün tüm basamakları doğru uygulansa da hastanın klinik durumu nedeniyle zararlı hemodinamik yan etkileri olabilir. Serebral oksimetre FDA tarafından onaylanan, non-invaziv yakın kızıl ötesi spektrofotometri cihazıdır ve beynin yüzeyel kısımlarından bölgesel serebral oksijen saturasyonun (rSO2) ölçer. End-tidal karbondioksit (ETCO2) acil serviste sıklıkla ölçülür. ETCO2 bakım sağlayıcılara endotrakeal tüp pozisyonu, resüsitasyon kalitesi ve asit-baz durumu hakkında bilgiler verir. Bu çalışmanın amacı peri-entübasyon hemodinamik kompramizasyon gelişmesini etkileyen faktörler ve ETCO2, peri entübasyon hemodinamik kompramizasyon ve serebral oksimetre arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Materyal ve Metod Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, 18 yaşın üzerinde ve primer hekimi tarafından entübasyon kararı alınan hastalar dahil edildi. rSO2 ve ETCO2 ölçümleri sürekli olacak şekilde uygulandı. Kan basınçları hemen entübasyon öncesinde, hemen entübasyon sonrasında ve daha sonra her 10 dakikada bir olacak şekilde 3 kez tekrarlandı. 30 dakika sonra ETCO2 ve rSO2 kayıtları hasta için sonlandırıldı. Serebral oksimetre değerlerinde ≥%25 ölçümü serebral hipoperfüzyon olarak kabul edildi. Sonuçlar Bu çalışmaya 76 hastanın verileri dahil edildi. Hasta popülasyonunun ortalama yaşı 65.5±19.8 idi. Hasta popülasyonunun entübasyonu %12 hastada travma ve %88 hastada medikal nedenli idi. Ortalama ve ortanca rSO2 değerleri sırasıyla 60.1±20 ve 63 (IQR 51-72.5) idi. Hastaların önemli bir grubunda entübasyon sonrası hemodinamik kompromizasyon gelişti (%46.7). Entübasyon öncesi sistolik ve gerekse de diyastolik kan basıncı, hemen entübasyon sonrası, 10., 20. veya 30. dakikalardan istatistiksel anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Serebral oksimetre ölçümlerinde %13 hastada ≥%25 azalma tespit edildi ve peri-entübasyon hemodinamik instabilite ile serebral oksimetre arasında zayıf ve negatif bir korelasyon tespit edildi ve tekrar ETCO2 ve rSO2 arasında [r=0.30 (p=0.06)] zayıf korelasyon tespit edildi. Sonuç Her ne kadar hemodinamik kompramizasyon görece sık görülse de, bu durum serebral oksijenizasyonla etkileşmemektedir.
Özet (Çeviri)
. ABSTRACT Effect of Peri-Intubation ETCO2 Value on Cerebral Oximetry Rapid sequence intubation (RSI) is the standard of care for the patients who cannot maintain adequate oxygenation and ventilation despite less invasive interventions. Some of these steps in the RSI protocol may have detrimental hemodynamic effects even if applied correctly due to the clinical status of the patient. Cerebral oximetry is an Food and Drug Administration (FDA) approved, non-invasive near-infrared spectrometry device and it measures regional cerebral oxygen saturation (rSO2) from the surface portion of the brain. End-tidal Carbon Dioxide (ETCO2), is frequently measured in the Emergency Department. ETCO2 can give information to the care givers in terms of endotracheal tube position, resuscitation quality and acid-base status. The aim of the present study is to reveal factors related to peri-intubation hemodynamic compromise and to reveal the association between ETCO2, peri-intubation hemodynamic compromise and cerebral oximetry. Materials and Methods In this prospective study, patients who were 18 years or older and intubation decision was given at the discretion of their primary physician were included. rSO2 and ETCO2 measurements are performed continuously. Blood pressure readings just before the intubation and immediate post-intubation and 3 more readings every 10 minutes were recorded. After 30 minutes of rSO2 and ETCO2 recordings, the study was stopped for the patient. ≥25% decrease in cerebral oximetry reading from baseline was accepted cerebral hypoperfusion. Results The data of 76 patients were included in the current study. The mean age of the study population was 65.5±19.8. The reason for intubation of the study population was trauma in 12% and 88% for general medical conditions. Mean and median rSO2 values were 60.1±20 ve 63 (IQR 51-72.5), respectively. A Substantial number of patients had hemodynamic compromise after intubation (46.7%).