Miyopilerde optik sinir başı perfüzyonunun optik koherens tomografi anjiografi görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
The evaluation of optic nerve head in myopia with the results of optical coherence tomography angiography and retina nerveus fiber analysis
- Tez No: 602159
- Danışmanlar: PROF. DR. S. UĞUR KEKLİKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Myopia, axial myopia, axial length, retinal nerve fiber layer, optical coherence tomography, optical coherence tomography angiography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada aksiyel miyopi hastalarında optik sinir başı (OSB); retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığının optik koherens tomografi (OKT) ve vasküler dansite yoğunluğunun optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma miyop tanısı ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina Birimi'nde izlenen ve tedavi edilen olgularda Haziran 2017 – Mayıs 2019 tarihleri arasında çekilen OKT, OKTA ve muayene sonuçlarının bulunduğu hasta dosyaları taranarak elde edilen verilerle geriye dönük olarak yapılmıştır. Çalışmada daha önce miyopi tanısı almış ancak retina muayenesinde miyopiye bağlı patolojik bulgusu olmayan 23 hastanın 37 gözü ve dejeneratif miyopisi olan 24 hastanın 34 gözü incelenmiş, OSB'nın kan akımı ve RSLT kalınlığı değerlendirilip oftalmopatolojisi olmayan gözlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların aksiyel uzunluklarının ve refraksiyon kusurlarının ortalamaları sırası ile kontrol grubunda 22,510±0,559 mm, -0,236±0,363 D; birinci grupta 26,495±0,702 mm, -8,567±2,885 D ve ikinci grupta 30,025±1,126 mm, -15,838±3,903 olarak saptanmış ve tüm karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu izlenmiştir. OKT ile yapılan RSLT ölçümlerinde ise ikinci grubun hem birinci grup hem de kontrol grubuyla karşılaştırıldığında temporal kadran dışındaki diğer kadranlarda RSLT kalınlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir incelme olduğu görülmüştür. Ayrıca birinci grup; kontrol grubuyla karşılaştırıldığında temporal ve temporal inferior kadran dışındaki kadranlarda RSLT kalınlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir incelme olduğu izlenmiştir. RSLT değerleri ile aksiyel uzunluk ve refraksiyon kusuru arasında ise herhangi bir ilişki saptanmamıştır. OKTA ile OSB vasküler dansite yoğunluğu değerlendirilmiştir. Kontrol grubunda OKTA parametrelerinin birinci grup ile istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiyorken ikinci grup ile ise anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca birinci ve ikinci grup arasında da NH ve RPC segmentlerinde aynı bölgelerde benzer şekilde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Hem birinci hem de ikinci grupta aksiyel uzunluk arttıkça OKTA ile ölçülen OSB perfüzyonunda azalma olduğu yani negatif korelasyon olduğu izlenmiştir. OKTA ve RSLT parametreleri arasında korelasyonun farklı segmentlerde değişiklikler gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Aksiyel miyopisi olan hastaların özellikle optik disk ve peripapiller alanda görülebilecek komplikasyonların değerlendirilebilmesi açısından OKTA ile yapılan vasküler dansite yoğunluk ölçümleri; noninvaziv de olması nedeniyle bu hastaların tanı ve takibinde kullanılabilir. Anahtar Kekimeler: Miyopi, aksiyel miyopi, aksiyel uzunluk, optik koherens tomografi, retina sinir lifi analizi, optik koherens tomografi anjiografi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness in optic nerve head (ONH) with optical coherence tomography (OCT) and vascular density of ONH with optical coherence tomography angiography (OCTA) in axial myopia patients. Materials and Methods: This study was performed retrospectively with the data obtained from OCT, OCTA and patient files taken between June 2017 and May 2019 in patients who were followed up and treated in the Retinal Unit of Ophthalmology Department of Dicle University Medical Faculty with the diagnosis of myopia. In this study, 37 eyes of 23 patients who were previously diagnosed with myopia but no pathological findings due to retinal examination and 34 eyes of 24 patients with degenerative myopia were evaluated. Blood flow and RNFL thickness of ONH were evaluated and compared with eyes without ophthalmopathology. Results: The mean axial lengths and refraction defects respectively of the patients were 22,510 ± 0,559 mm, -0,236 ± 0,363 D in the control group; 26,495 ± 0,702 mm, -8,567 ± 2,885 D in the first group and 30,025 ± 1,126 mm, -15,838 ± 3,903 D in the second group and significant differences were observed in all comparisons. In the RNFL measurements performed with OCT, it was observed that there was a statistically significant decrease in RNFL thickness in other quadrants other than temporal quadrants in the second group when compared with the first and control groups. In addition, the first group; when compared with the control group, there was a statistically significant decrease in RNFL thickness in the quadrants other than the temporal and temporal inferior quadrants. No correlation was found between RNFL values and axial length and refractive error. The vascular density of ONH was evaluated with OCTA. In the control group, OCTA parameters did not show statistically significant differences with the first group, but show statistically significant differenceswith the second group. There was also a statistically significant difference between the first and second groups in NH and RPC segments in the same regions. As the axial length increased in both the first and second groups, there was a decrease in the ONH perfusion measured by OCTA, ie there was negative correlation. It was found that the correlation between OCTA and RNFL parameters varied in different segments. Conclusion: In patients with axial myopia, vascular density density measurements can be performed with OCTA, which is a noninvasive method and the optic disc and peripapillary area can be evaluated for complications, diagnosis and follow-up.