Medikolegal otopsilerde erken miyokart enfarktüsünün triphenyl tetrazolium chloride, immünohistokimya ve histokimya yöntemleri ile değerlendirilmesi
- Tez No: 91106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE K. GÜLMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ani Ölüm, Miyokart Enfarktüsü, İmmünohistokimya, Otopsi, TTC. vn, Sudden Death, Myocardial Infarction, Immunohistochemistry, Autopsy, TTC. vm
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Adli tahkikat ve dış muayenede ölüm nedeni hakkında fikir verecek bulgu saptanamayan ve ölüm nedeninin bu aşamada anlaşılamadığı ölümler“Ani Beklenmedik Şüpheli Ölüm”olarak tanımlanmaktadır. Ani ölüm genellikle kardiyak kaynaklı akut bir olaym başlamasından saniyeler, dakikalar veya saatler sonra ortaya çıkan bir ölümdür. Akut miyokart enfarktüsü; koroner kan akımında azalma ya da tamamen kesilmeye bağlı olarak miyositlerde meydana gelen nekroz olarak tanımlanmaktadır. Nekrozu tanımaya yarayan morfolojik yöntemlerin gerçekleşmesi için bireyin yaşaması gerekmektedir. Doku preparatlannın optimal düzeyde sağlandığı çalışmalarda bu sürenin 4-6 saat olduğu belirtilmektedir. Miyokart enfarktüsünün postmortem tanımlanabilmesi için ile histokimyasal, immünoenzimatik ve makroskobik olarak enfarktüs alanının gösterilebilmesi amacı ile TTC, NBT gibi solüsyonların kullanıldığı bildirilmektedir. Bu çalışmada, Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesinde otopsileri yapılan, makroskobik olarak eski veya yeni enfarktüs alanı saptanan veya şüphelenilen 30 olgudan örnekler alındı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Patoloji laboratuarında erken miyokart enfarktüsünün; TTC morfolojik tanı yöntemi, histokimyasal ve immünoenzimatik yöntemler kullanarak postmortem tanısı araştırıldı. Sonuç olarak TTC morfolojik tanı yöntemi ile yeni olarak şüphelenip örneklediğimiz 23 olgunun 16'sında ve yeni enfarktüs görmediğimiz 7 olgunun 3'ünde toplam 19 olguda, yapılan H+E, histokimyasal ve immünoenzimatik boyalar ile TTC sonuçlarının paralellik gösterdiğim saptadık. Bu çalışmanın amacı; Adli Tıp günlük uğraşısında sorun oluşturan“Ani Beklenmedik Şüpheli Ölümlerde”erken miyokart enfarktüsü'nün tanımlanması ve böylece ölüm nedenin belirlenmesini sağlayarak, adli olgulara açıklık getirmek, erken miyokart enfarktüsü mekanizması hakkında bilgi edinmek ve halk sağlığına yönelik veri tabanı oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF EARLY MYOCARDIAL INFARCTION IN MEDICOLEGAL AUTOPSY CASES WITH TTC, HISTOCHEMICAL AND IMMUNOHISTOCHEMICAL METHODS ABSTRACT Sudden Unexpected Death is one of the major interest in Forensic Medicine and most of them are apparent as natural caused deaths. Cardiac pathologies are mostly responsible from the deaths. Early myocardial infarction can be defined as the necrosis of the myocyte due to a total occlusion in the coronary arteries or a serious decrease in the blood flow. An individual should survive for enough period of time till morphological changes occur in the myocytes. The optimal period of time for this is four to six hours. TTC, NBT solutions are used to the infarction region macroscopically as well as histochemical and immunoenzymatic methods. In this study, 30 medico-legal autopsy cases were selected in accordance to early infarct of their suspected areas of hearts. Early myocardial infarction was evaluated with using TTC, histochemical and immunoenzymatic methods at the pathology laboratory at Department of Forensic Medicine. As the results, TTC helps to identify 16 cases out of 23. H+E, histochemical and immunoenzymatic stains showed parallel results with the TTC. The aim of this study is trying to find out a morphological method in defining the early myocardial infarction. It will also help to solve cases in daily routine problems in the Forensic Medicine. Also this study aims to understand the mechanisms of early myocardial infarction and to bring up data for public health issues.