Perikardiyal efüzyonlu köpeklerde kardiyopulmoner belirteçler ve ekokardiyografik muayene
Cardi̇ac bi̇omarkers and echocardi̇ografi̇c exami̇nati̇on i̇n dogs wi̇th Peri̇cardi̇al effusi̇on
- Tez No: 602172
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Kardiyak biyobelirteç, Koagülasyon profilleri, Perikardiyal efüzyon, Echocardiography, Cardiac biomarkers, Coagulation Profiles, Pericardial Effusion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada acil olgular arasında yer alabilecek, ekokardiyografik muayene ile saptanan perikardiyal efüzyonlu köpeklerde kardiyak belirteç profillerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmamızın hayvan materyalini 12'si perikardiyal efüzyonlu, 10'u sağlıklı olmak üzere toplam 22 köpek oluşturdu. Perikardiyal efüzyon tanısı, kardiyak hastalıkla uyumlu klinik bulgulardan bir yada bir kaçını gösteren köpeklere yapılan ekokardiyografik muayenede sağ parasternal uzun eksen ve sağ parasternal kısa eksende efüzyonun belirlenmesi ile konuldu. Perikardiyal efüzyonlu ve sağlıklı köpeklerden alınan kan örneklerinde kardiyak belirteçler (NT-proBNP, cTnI, Myo, CK-MB), D-Dimer konsantrasyonları ve koagülasyon profilleri (APTT, PT ve FİB) ölçüldü. Sol ventriküIün 2 boyutlu ve M-mod yöntemiyle yapılan ekokardiyografik muayenesinde, arka perikardiyum ile epikardiyum arasında hem sistol hem de diyastolde ekosuz parlak alan perikardiyal efüzyonu açıkça ortaya koydu. Perikardiyal efüzyonlu grupta D-dimer düzeyleri >10 mg/L (n=6) ve 75.8 sn (n=2) ile 9 sn arasında saptandı. PT zamanı ise >100 sn (n=2) ile 7.19 sn arasında belirlendi. FİB düzeyleri ise 914.9 mg/dl ile 31.02 mg/dl arasında belirlendi. Perikardiyal efüzyonlu ve acil olgu kavramına uyan köpeklerde D-dimer, NT-proBNP, CK- MB, Miyoglobin ve PT düzeylerinin değerlendirilmesinin gerek tanı gerekse sağaltım anlamında yön gösterebileceği öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine cardiac marker profiles in emergency case denoted dogs with pericardial effusion detected by echocardiographic examination. The animal material of our study consisted of a total 22 dogs, 12 of which were presented with pericardial effusion and 10 of them were healthy. The diagnosis of pericardial effusion was made by determining the right parasternal long axis and right parasternal short axis effusion in the echocardiographic examination of the dogs showing one or more clinical findings compatible with cardiac disease. Cardiac markers (NT-proBNP, cTnI, Myo, CK-MB) and D-Dimer concentrations were measured in blood samples taken from healthy and dogs with pericardial effusion. Cardiac markers (NT-proBNP, cTnI, Myo, CK-MB), Coagulation profiles (APTT, PT, FIB) and D-Dimer concentrations were measured in blood samples taken from dogs with pericardial effusion. 2-dimentional and M-mode echocardiographic examination of left ventricle showed evidence of unechoic bright localization of pericaridal effusion clearly through backview pericardial sack and epicardium. D-dimer levels were > 10 mg / L (n = 6) and < 0.1 mg / L (n = 1) in the pericardial effusion group. NT-proBNP levels were determined between 75.8 sec (n=2) and 9 sec. PT times were determined between >100 sec (n=2) and 7.19 sec. FİB levels were determined between 914.9 mg/dl and 31.02 mg/dl. To those of dogs with pericadial effusion and denoted as emeregency cases, interpretation of D-dimer, NT-proBNP, CK-MB and Myoglobine levels should have helped both diagnosis and treatment.