Muhasebe manipülasyon tekniği olarak büyük temizlik ve Beneish modeli ile BİST'te bir araştırma
Big bath as an accounting manipulation techniqueand research with Beneish model on BİST
- Tez No: 602279
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ŞENGÜL ÇELİKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe manipülasyonları, Büyük temizlik muhasebesi, Beneish Modeli, CEO Değişikliği, Accounting manipulation, Big Bath Accounting, Model of Beneish, Changes of CEO
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İşletmelerde üst yönetim kademesindeki değişimler, bu değişimlerin yaşandığı dönemlerde finansal bilgi manipülasyonlarına yol açabilmektedir. Büyük temizlik muhasebesi olarak adlandırılan bu tür finansal manipülasyonların varlığı, yatırımcılar için takip edilmesi gereken önemli bir durumdur. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de BİST imalat sektöründeki 2017-2018 döneminde yer alan işletmelerde büyük temizlik muhasebesi türündeki manipülasyonların yapılıp yapılmadığını araştırmaktır. Araştırmada Beneish modeli kullanılarak yönetici değişikliği kriterine göre işletmelerde manipülasyon yapılma olasılık ortalamaları (Mi) arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak test edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak MiUFRS değişkenine göre yönetici değişikliğine giden işletmeler ile yönetici değişikliğine gitmeyen işletmeler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yönetici değişikliğine giden işletmelerin manipülasyon yapma olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes in the top management in enterprises can lead to financial information manipulations during these periods. The existence of such financial manipulations, called big bath accounting, is an important condition for investors to follow. In this research, the differences between the mean probability of manipulation (Mi) of enterprises with and without manager change were tested statistically using Beneish model. As a result of the study, statistically significant differences were found between the firms whose managers changed according to MiUFRS variable and those who did not for MiUFRS variable. It has also been found that businesses that have changed manager are more likely to do manipulation