Baltık ülkeleri (Estonya-Letonya-Litvanya) ile AB-NATO entegrasyonunun Rusya dış politikasına etkisi
The effect of EU-NATO integration of baltic countries (Estonia-Latvia-Lithuania) on foreign policy of Russia
- Tez No: 602454
- Danışmanlar: PROF. SALİH YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Baltık Ülkeleri, NATO, Rusya Federasyonu, Baltic Countries, NATO, Russian Federation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Sovyet sonrası dönemde Rusya Federasyonu bir taraftan uluslararası sistemde pozisyonunu konumlandırma arayışına girmişken, diğer taraftan da eski Sovyet Cumhuriyetleri üzerindeki otoritesini kaybetmemek için alternatif politikalar üretmiştir. Ancak, geçmişte yaşadıkları acı tecrübeleri bir kez daha yaşamak istemeyen Baltık ülkeleri bağımsızlıklarıyla birlikte dış politika tercihlerini çoktan Batı yönünde yapmışlardı. Batıya bu yöneliş ise belirli bir entegrasyon sürecini gerektirmiştir. Tarih boyunca Baltık coğrafyası Rus toplumu için Batıyla ilişkilerinde önemli bir yere sahip olmuştur. Rus toplumunun Baltık coğrafyasına yönelik ilgisi Çarlık Rusya döneminde başlamış, Sovyet Rusya döneminde şiddetini artırmış ve Rusya Federasyonu da bölgenin önemine kayıtsız kalmamıştır. Bu çalışmada Baltık ülkelerinin Batıyla entegrasyonuna yönelik AB ve NATO üyelik süreçleri ve bu süreçlerin Rus dış politikasına etkisi incelenmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı Baltık ülkeleri, Rusya Federasyonu, AB ve NATO bağlamında dinamik bir şekilde süregelen işbirliği ve rekabet durumlarını açıklamak ve bundan sonrası için tutarlı bir rehber vazifesi görmek olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the post-Soviet period, the Russian Federation sought to position its position in the international system on the one hand, and on the other hand produced alternative policies in order not to lose its authority over the former Soviet Republics. However, the Baltic countries, who didn't want to experience their bitter experiences in the past, have already made their foreign policy choices with their independence towards the West. This orientation to the West required a certain integration process. Throughout history, the Baltic geography has played an important role for Russian society in relations with the West. Russian society's interest in the Baltic geography began during the Tsarist Russia period, increased its intensity duringi the Soviet Russia period, and the Russian Federation remained indifferent to the importance of the region. This study examines the EU and NATO membership processes for the integration of the Baltic countries with the West and their impact on Russian foreign policy. Therefore, the aim of this study was to explain the dynamic ongoing cooperation and competition situations in the context of the Baltic countries, Russian Federation, EU and NATO and to serve as a consistent guide for the future.