Kısa bağırsak modeli oluşturulan ratlarda Sildenafil'in intestinal adaptasyon parametrelerine etkisi
Effect of Sildenafil on intestinal adaptation parameters in a rat model of short bowel syndrome
  1. Tez No: 602529
  2. Yazar: TUNA BİLECİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Bağırsak Sendromu, İntestinal Adaptasyon, Sildenafil, Short Bowel Syndrome, Intestinal Adaptation, Sildenafil
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kısa Bağırsak Sendromu (KBS), herhangi bir nedenle geniş ince bağırsak rezeksiyonu sonrasında vücütta görülen, nütrisyonel ve metabolik bozuklarla seyreden klinik bir tablodur. Bu kayıp sonucunda kalan ince bağırsak dokusunda metabolizmanın ihtiyacını karşılamak üzere, makroskopik ve mikroskopik değişiklikler ile belirginleşen adaptasyon süreci başlamaktadır. Günümüzde total parenteral beslenme, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, ileri hasta desteği ve organ naklinin de dahil olduğu çeşitli cerrahi tekniklerle yaşam süresi ve kalitesi artırılsa da, KBS'nin morbidite ve mortalitesi hala yüksektir. Bu nedenle intestinal adaptasyonu hızlandırmak ve güçlendirmek KBS'lu hastaların tedavisinde umut veren seçeneklerden biridir. Bu çalışmanın amacı“Sildenafil”in çeşitli fizyopatolojik mekanizmalarla KBS'deki intestinal adaptasyon üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaçla ağırlıkları 231-390 gr (ortalama 320 gr) arasında değişen 48 adet Wistar-albino cinsi erkek rat kullanıldı. Çalışmada 4 grup kullanıldı. Gruplar; Grup 1 (Kontrol grubu): İleal transeksiyon + anastomoz, Grup 2 (Sildenafil grubu): İleal transeksiyon + anastomoz + Sildenafil verilen, Grup 3 (KBS grubu): %75 ince bağırsak rezeksiyonu + anastomoz, Grup 4 (KBS + Sildenafil grubu): %75 ince bağırsak rezeksiyonu + anastomoz + Sildenafil verilen grup olarak sınıflandırıldı.“Transeksiyon”grubundaki sıçanlarda sadece ileoçekal valvin 10 cm proksimalinden ince bağırsak kesilip primer anastomoz yapıldı.“KBS”grubundaki sıçanlara Treitz'in 5 cm distali ile ileoçekal valvin 10 cm proksimali arasında kalan ince bağırsağın %75'lik kısmı rezeke edilerek KBS oluşturuldu. Sildenafil gruplarındaki (grup 2 ve 4) ratlara eş zamanlı olarak postoperatif 3. günden itibaren her gün 60 mg/kg/gün dozunda hazırlanan sildenafil subkütan yolla enjekte edildi. Bütün gruplardaki sıçanlar iki günde bir tartıldı. Yaptığımız deneysel çalışma sonucunda sildenafilin intesinal adaptasyon parametrelerinden bazılarında anlamlı olumlu değişiklikler yaptığı, bu etkilerin özellikle jejunumda daha belirgin olduğu gözlemlenmiştir. Sildenafilin KBS oluşturulan deneysel hayvan modelinde olumlu etkilerinin gösterilmesi ve klinik kullanım için uygun olması sebebiyle yapılacak kapsamlı klinik çalışmalarla birlikte, KBS'li hastalarda bağırsak adaptasyonunu artırmaya yönelik tedaviler içinde yer alabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Short Bowel Syndrome (SBS) is a clinical situation characterised by nutritional and metabolic disorders which occurs after wide resections of the intestines due to any reasons. Hence, the adaptation process which is marked by both macroscopic and microscopic changes starts in order to fulfill the metabolic need of the remaining intestine tissue. At present day, SBS still has great morbidity and mortality rates; despite the enhancement of survival and quality of life by total parenteral nutrition, the usage of wide spectrum antibiotics, advanced life support and several surgical techniques including organ transplantation. Because of this reason; it is a promising treatment option for the SBS patients to accelerate and strengthen the intestinal adaptation. We aimed to search the affects of sildenafil on the intestinal adaptation in SBS by several physiopathological mechanisms in this study. For this purpose, we searched 48 Wistor-albino male rats which are weighed between 231-390 grs (median 320 gr). We searched 4 groups. These are classified as; Group 1 (Control group): Ileal transection + anastomosis, Group 2 (Sildenafil group): Ileal transection + anastomosis + Sildenafil users, Group 3 (SBS Group): 75% intestine resection + anastomosis, Group 4 (SBS + Sildenafil group): 75% intestine resection + anastomosis + Sildenafil users. In the transection group, the intestine was resected 10 centimeters far away from the proximal of the ileocecal valve and primary anastomosis was performed. In the SBS group, 75% of the intestine; between 10 centimeters far away from the proximal of the ileocecal valve and 5 centimeters far away from the distal of the Treitz was resected to create SBS. In the sildenafil groups (group 2 and 4), sildenafil was injected concurrently on a daily basis starting on the postoperative 3rd day by the dosage of 60 mg/kg/day subcutaneously. All the rats were weighed every other day. In this study, we observed significant positive alterations of sildenafil on the intestinal adaptation parameters, and also we investigated that, these alterations were strongly marked especially in the jejunum. After observing the positive affects of sildenafil on the experimental animal models with SBS and in consideration of its clinical usefulness, we believe that sildenafil should be used in the treatment of SBS for improving the intestinal adaptation.