Chris Bateman'ın kaotik etik anlayışı
Caotic ethics approach of Chris Bateman
- Tez No: 602590
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kaos, Etik, Ahlak, Hukuk, Ahlak Felsefesi, Kanun, Mitoloji, Hak, Yasa, Chaos, Ethic, Morality, Law, Philosophy Of Ethics, Rule, Mythology, Right
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kişisellik, toplumsal yaşam veya insan dışı varlıklar; hiç ayrım yapmadan yaşadığımız dünyada olağan birçok sistem vardır ki bunlardan bir tanesi de ahlak sistemidir. Bu ahlaksal yaşam alanında da birçok deformasyon ile karşılasmaktayız. Çalışmamızda buradaki aksaklıklar üzerinde durmaya çalışmıştır. İngiliz asıllı Chris BATEMAN'ın kaotik etik anlayışını konu edindiğimiz bu çalışmada; insanların şahsi olarak ahlaksal yapısını ya da ahlak halkasına nasıl dahil olduğunu, bu süreçte yaşanabilecek kaotik vakaların incelenmesini, insanların tekil olarak bu bozulmaya nasıl etkileri olduğunu gösterilmeye çalışılmıştır. Elbette kaos kavramını tekilde aramak tam anlamıyla doğru değildir. Toplumlar halinde yaşadığımız olası kaotik vakalara değinmeyi, bunların çözüm önerileri üzerinde durması hedeflenmiştir. Dünya örgütleri tarafından 'hak' olarak tanımlanmasına rağmen uygulanmadığı için acıya sebep olan olgular üzerine durmak istenmiştir; insan hakları, hayvan hakarı.. gibi. Ahlaki doğrultusunda orta yolu bulma çabası içinde olan Bateman, ahlak felsefesinde de bu çizgiden ayrılmak istemediğini, eseri'Kaos Etiği' ile bize göstermektedir. Bu doğrultuda hareket ederek dünya üzerindeki etik anlayışına yeni pencereler açmak hedeflenmiştir. Bu hedef için incelemiş oldunuz eseri ve orada anlatılmak istenen kaotik durumlar harmanlamaya çalışılmıştır. Yapmaya çalıştığımız incelemede, etiğin herkesçe anlaşılabilir bir şey olup olmadığını ve kaosun ne denli düşünceleri veya eylemleri içine aldığını anlatma gayretinde bulunulmuştur. Dünya üzerinde olmakta olan hareketlerin, yeniliklerin, gelişmelerin veya kâbusların altı çizilmeye çalışımıştır. Hukuk ile Kaosun mücadeleci tutumuna değinilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ChrisBateman – British origin – wasborn in 1972. He is both a philosopherand a gamedesigner. Eventhough it hasn'ttranslatedintoTurkish he has manyworksandarticles. Bateman hasadopted a method that links the games and the philosophical perspective. At the sametime he focuses on morality impulse in his philosophical view and he tries to direct the philosophy of ethics by benefiting from his own life, his environment and his knowledge. The work“Caotic Ethics”that we are analyzing is one of his works revealed like this. We start this study with respect to his own work“Caotic Ethics”to explain his caotic ethics approach. Bateman shows with his works that he doesn't want to give up his sense of decency by means of trying to reach a compromise in accordance with his morality. We try to explain“Chaos ethics”term – belongs to him – by his own words. We aim to form new aspects to the understanding of ethics in the world. For this purpose we try to collate the work itself and situations mentioned in it. We try to reveal whether ethics can be understood by everyone or not and which actions and thoughts does chaos encompass. We study on emphasizing the movements, innovations, developments and nightmares across the world. We want to mention the struggle between law and chaos. Chaotic ethic understanding of Bateman is based on the thoughts of many writers and philosophers. Sometimes common decisions were made but sometimes different thoughts were upheld. We aim to mention briefly the caotic ethic understanding of Bateman.