1980 sonrası Türkiye'nin dışa açılma süreçleri ve sermaye hareketlerinin incelenmesi
Examination of foreign opening processes and capital movements of Turkey after 1980
  1. Tez No: 602622
  2. Yazar: FATMA ANGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN SÖNMEZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dışa Açılım, Liberalizm, Neoliberal, Ekonomi, Outward Opening, Liberalism, Neoliberal, Economy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
1980 yılı ülkemizde ekonominin serbestleştiği ve dışa açıldığı dönemdir. Aynı zamanda dünyada küresel sermayeyi genişletici politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye'de neoliberal değişimin başlangıcı 24 Ocak Kararları'dır. 1980'den bu yana, çeşitli nedenlerle birçok istikrar politikası uygulanmıştır. Kriz toplumun uyguladığı bir gelenek haline geldikten sonra, Türkiye ekonomisindeki ekonomik istikrar programı da sosyal olarak etkilendi. Çalışmamızın bu noktasından, Türkiye ekonomisi, özellikle toplumun genel refahı, genel olarak makroekonomik istikrarın sağlanması açısından, önemli ekonomik göstergelerin yardımı ile trend analizi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ekonomiye devlet müdahalesi en aza indirilmek ve piyasa ekonomisi oluşturulmak istenmiştir. 1980'den itibaren ülkemizde serbest piyasa ekonomisine geçilmiş, IMF ve Dünya Bankası'nın ekonomiyi etkilemeye başladığı neoliberal bir dönem başlamıştır.
Özet (Çeviri)
1980 is the period in which the economy was liberalized andopened to the outside. At the same time, global capital expansion policies have started to be implemented in the world. The beginning of the neoliberal change in Turkey is the 24 January decisions. Since 1980, many stability policies have been implemented for various reasons. Once you become a tradition that the crisis of society apply economic stabilization program in Turkey's economy it was also affected by social. From this point of our study, Turkey's economy, especially the general welfare of the society, in general, in terms of ensuring macroeconomic stability was evaluated in the framework of trend analysis with the help of major economic indicators. State intervention in the economy was aimed to be minimized and a market economy was created. Since 1980, a free market economy has started in Turkey and a neoliberal period has begun when the IMF and the World Bank have started to affect the economy.