Hipoksi ile oluşturulan deneysel pulmoner arter hipertansiyonunda pulmoner arter düz kas hücrelerindeki kalsiyum homeostazisi üzerine chloroquine'in etkisi
The effect of chloroquine on the calcium homeostasis in the pulmonary artery smooth muscle cells in hypoxy induced experimental pulmonary artery hypertension
  1. Tez No: 602731
  2. Yazar: EMİN KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN, PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoksi, Hipertansiyon, Klorokuin, Kalsiyum kanalı, Hypoxia, Hypertension, Chloroquine, Calcium channel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Pulmoner arter hipertansiyonu (PAH), yaşamı tehdit eden pulmoner arter basıncının sürekliliği ve damarın yeniden modellenmesi ile karakterize önemli bir hastalıktır. Klorokuin'in kalsiyum girişini inhibe ettiği bildirilmiştir. Klorokuin'in (CLQ) hipoksik PAH modelinde geçici reseptör katyonik proteinlerden TRPC1 ile TRPC6 ve ekstrasellüler kalsiyum duyarlı reseptör (CaSR) üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. 32 adet 8-12 haftalık, 200-300 gr ağırlığında yetişkin Wistar albino türü erkek sıçanlar kullanılmıştır. Gruplar normoksi kontrol n=8, Normoksi Klorokuin (50mg/kg/28gün) n=8, Hipoksi (%10 oksijen/28 gün) kontrol n=8 ve Hipoksi (%10 oksijen/28 gün) + Klorokuin (50mg/kg/28gün) n=8 rat olacak şekilde dört grup halinde çalışıldı. Pulmoner arteriyol medial duvar kalınlığı, pulmoner arteriyol duvarında TRPC1, TRPC6 ve CASR ifadelerine immünohistokimya, PCR ve ELISA yöntemleri ile incelendi. Deney sonunda akciğerdeki pulmoner arteriyollere bakıldığında Hipoksi grubunda kontrol grubuna göre medial gözlemlendi. Hipoksi+CLQ grubunda ise damar medial duvarında Hipoksi grubuna duvar kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış göre istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu görüldü. TRPC1, TRPC6 ve CaSR immün pozitif hücre sayılarında, mRNA ifadelerinde ve biyokimyasal sonuçlarında hipoksi grubunda artış gözlenirken, hipoksi+klorokuin grubunda azalma görülmüştür. Pulmoner arter hipertansiyonunda klorokuin'in arteriyollerde yer alan kalsiyum reseptörleri üzerindeki inhibe edici etkisi gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pulmonary arterial hypertension (PAH) is an important disease characterized by the continuity of life-threatening pulmonary artery pressure and remodeling of the vessel. Chloroquine has been observed to inhibit calcium influx. The aim of this study was to investigate the effect of chloroquine (CLQ) on transient receptor cationic proteins TRPC1, TRPC6 and extracellular calcium sensitive receptor CaSR in hypoxic PAH model. 8-12 weeks old, 32 male Wistar albino rats weighing 200-300 g were used. Groups, normoxy control n = 8, Normoxy Chlorokine (50mg / kg / 28days) n = 8, Hypoxia (10% oxygen / 28 days) control n = 8 and Hypoxia (10% oxygen / 28 days) + Chlorokine (50mg / kg N = 8 rats were studied in four groups. Pulmonary arterial medial wall thickness, pulmonary arteriole wall, TRPC1, TRPC6 and CaSR expressions were evaluated by immunohistochemistry, PCR and ELISA methods. At the end of the experiment, a statistically significant increase in medial wall thickness was observed in the hypoxic group compared to the control group. But in the Hypoxia + CLQ group showed a statistically significant decrease in the vessel medial wall compared to the hypoxia group. In the TRPC1, TRPC6 and CaSR immune positive cell numbers, mRNA expressions and biochemical results showed an increase in the hypoxia group, while the hypoxia + chlorokine group decreased. The inhibitory effect of chloroquine on calcium receptors in arterioles was seen in pulmonary arterial hypertension.