Reha Oğuz Türkkan' ın (1920-2009) hayatı ve çalışmaları
Reha Oğuz Türkkan (1920-2009) life and works
- Tez No: 602733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Türkçülük-Turancılık, Turancılık, Türkçülük, Türkçü-Turanizm, Turanism, Turkism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Araştırmanın amacı, Reha Oğuz Türkkan'ın hayatını incelemek ve yaşantısı boyunca çıkarmış olduğu eserlerle Türk milletine ne gibi katkılar sağladığını ortaya koymaktır. Reha Oğuz Türkkan Türkçülük-Turancılık hareketinin ilk öncülerindendir. Reha Oğuz Türkkan'a göre Osmanlıdan günümüze kadar Turancılık kavramı ve Türkçülük-Turancılık kavramları eşanlamlı bir şekilde kullanılmıştır. Turancılık kavramını, Orta Asya bozkırında, sınırı tamamen belirtilmemiş tarihte toprak parçalarında yaşamış olan Türk milletinin nihai birlikteliği ve huzuru şeklinde tanımlamıştır. Turancılıkla ilgili birçok yayın çıkarmış ve bu alanda ileri boyutlarda emek sarfetmiştir. Aynı zamanda, son yüzyılın en önemli eğitim devrimi olarak nitelendirilen 'Sorularla Programlı Öğrenme' metotlarını geliştirip; bu metodun kurucularından olarak ve ABD'deki eğitim sistemine katkısından dolayı 'WHO'S WHO' ansiklopedide yayınlanmıştır. ABD hükümeti tarafından 4 eyalette eğitim planlamaları ve Sunrise Açık Üniversitesi kuruluşunda eğitim teknoloji danışmanı olarak görev yapmıştır. Türkkan 124 okul açmış, aynı zamanda ülkemizde Yaykur Açık-öğretim Üniversitesini kurmuştur. 1975 ve 1976 yıllarında MEB'nın Yaykur Açık Üniversite'lerinin kurucu ve yöneticisi olarak görevde bulunmuştur. 1976 yılında NASA'da danışmanlık yaparak Hindistan'daki uydulu Eğitim sistemini incelemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research, To examine the life of Reha Oguz Türkkan and to reveal what contributions he contributed to the Turkish nation with the works he has made during his life. Reha Oguz Türkkan is the first pioneer of the Türkçü-Turanizm movement. According to Reha Oguz Türkkan, the concept of Turanism since the Ottoman era has been synonymous with the concept of Türkçü-Turanizm. The Turanian characterizes the peoples of the Central Asian steppes as the ultimate unity and peacefulness of the people living in an imaginative land whose borders are not precisely defined. He has produced many publications on the field of turcia and has worked on this area in advanced dimensions. At the same time, he developed the“Programmed Learning with Questions”method, which was described as the most important educational revolution of the last century; as one of the three founders of this new learning method and in the encyclopedia of 'WHO'S WHO' due to the contribution of education in the United States. He has been a consultant for educational technology in four states by the US Federal Government and in the establishment of Sunrise Open University. 124 Türkkan school opened in the same direction, Yaykır he founded the Open University in Turkey. Between 1975 and 1976, he was the founder and manager of the Yaykur Open Universities of the Ministry of National Education. In 1976, he consulted NASA as a consultant on sattelic training in India.