Girişimcilik yönelimi üzerinde stratejik liderliğin etkisi: Azerbaycan Bakü işletmelerinde bir araştırma
The effect of strategic leadership on entrepreneurial orientation: A study in Azerbaijani Baku business
- Tez No: 602778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN HAKAN ÇIRAKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Yönelimi, Stratejik Liderlik, Yenilikçi Ve Öncü Olma, Risk Alma, Entrepreneurial Orientation, Strategic Leadership, Innovation, Risk Taking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Girişimcilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, stratejik liderliğin girişimcilik yönelimi üzerinde etkisini Azerbaycan'ın Bakü şehrindeki farklı endüstrilerde faaliyet gösteren işletmelerde araştırmaktır. Araştırma verileri, Miller/Covin ve Slevin'in (1989) girişimcilik yönelimi ölçeğinden stratejik liderlik ise Neumann ve Neumann'ın (1999) stratejik liderlik ölçeğinden yararlanılarak Azerbaycan Bakü'deki işletmeleri kapsamında 265 çalışan üzerinden toplanmış ve regresyon analizi uygulanmıştır. Analiz bulguları, stratejik liderliğin girişimcilik yöneliminin Yenilikçi ve Öncü olma ve Risk Alma boyutları üzerinde pozitif anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of strategic leadership on entrepreneurial orientation on the example of businesses from different industries in Baku, Azerbaijan. Research data were collected from 265 employees in Baku, Azerbaijan, and were conducted the regression analysis using Miller / Covin and Slevin's (1989) entrepreneurial orientation scale and Newman's (1999) strategic leadership measurement. The results of the analysis showed that strategic leadership has a positive significant effect on the entrepreneurial orientation of being Innovative and Pioneering and Risk Taking dimensions.