Dünyada ve Türkiye'de engelli bireylerin toplumla uyumlaştırılması ve entegre edilmesinde kamu harcamalarının etkisi
The impact of public spending on the harmonization and interation of people with disabilities in the world and in Turkey
- Tez No: 602803
- Danışmanlar: DOÇ. SERKAN CURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Finance, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Engelli Birey, Kamu Harcamaları, Sosyal Dışlanma, Disability, Disabled Person, Public Expenditure, Social Exclusion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüzde değişen sosyal devlet anlayışıyla birlikte ülkelerin siyasi yapıları, kültürleri ve sosyo-ekonomik durumları her ne kadar farklı olmuş olsa da her ülke de sunulan hizmet ve uygulamalar adil ve eşitlik anlayışı ışığında toplumda yaşayan bütün bireylerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olmalıdır. Bu sebeple engellilere yönelik hizmet ve uygulamalara bakış açısı da; onlara karşı ayrımcılık yapılmadan sosyal bütünleşmelerini ve toplumsal gelişmelerden pay almalarını mümkün kılan, sosyal hayata tam katılımlarını sağlayan eğitim, sağlık, istihdam, sosyal güvenlik gibi alanlarda fırsat eşitliğinden yararlanabilen bir grup olarak kabul edilmesine yönelik olmalıdır. Engellilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi bağımsız ve insan onuruna yakışır bir hayat sürmeleri için gerekli imkânların temin edilmesi devletin yadsınamaz bir görevidir. Bu çalışmanın esas amacı, engelli bireylerin topluma entegre olmasına ilişkin sağlanan hizmet ve düzenlemelerde kamusal harcamaların etkilerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda, seçilmiş gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden Almanya, İngiltere, Şili ve Türkiye'deki engellilere yönelik kamu harcamaları, hizmet ve uygulamaların kapsamı incelenmiştir. Çalışma sırasında engelli hizmetlerine yönelik olan harcamalar ve eğitim, sağlık, istihdam, sosyal güvenlik ve sosyal hayata tam katılım ile ilgili düzenlemelerden bahsedilmiştir. Ayrıca engelli bireylerin topluma eşit katılımlarının sağlanmasına ilişkin yöntemlere sadece bir harcama kalemi olarak yaklaşılmaması gerektiği, engelli bireylerin eğitim seviyelerinin artırılması, yüksek nitelikli iş pozisyonlarına erişimlerinin sağlanması orta ve uzun vadede engelli bireylerin toplumun birer parçası olarak katma değer yaratabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The political structures of the countries with the changing social state understanding; their cultures and socioeconomic situations are different but the services and practices offered in each country should be fair and capable of responding to the needs of all individuals living in society in the light of equality. For this reason, the perspective of services and applications for disabled people; should be considered as a group that can benefit from equality of opportunity in areas such as education, health, employment and social security, which enable them to participate in social life without discrimination and to take their share in social developments and social integration. Improving the living conditions of people with disabilities is an undeniable duty of the state to provide the necessary means to lead an independent and dignified life. The main purpose of this study is to examine the effects of public expenditures on the services and arrangements provided for the integration of disabled individuals into society. In this context, selected developed and developing countries such as Germany, Britain, Chile and Turkey The scope of public expenditures, services and practices for the disabled are examined. During the study, expenditures on services for the disabled and regulations on education, health, employment, social security and full participation in social life are mentioned. In addition, it is emphasized that the methods of ensuring equal participation of people with disabilities should not be approached only as a spending item. It is emphasized that disabled individuals can create added value as a part of the society in the medium and long term in order to increase the education level of disabled people and to provide them access to high quality job positions.