Türkiye'de yaşayan Türk gebelerde ve suriyeli göçmen gebelerde antenatal dönemde yapılan depresyon taraması sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of depression screening results performed in antenatal period in Turkish and syrian migrant pregnants living in Turkey
- Tez No: 602904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME NİDA BAYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Antenatal Depresyon, Göçmen Gebelerde Depresyon, Postpartum Depresyon, Trimesterler Arası Depresyon, Antenatal Depression, Depression in Migrant Pregnants, Postpartum Depression, Inter-Trimester Depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Kliniğimize başvuran Türk ve Göçmen Suriyeli gebelerde antenatal depresyon (AD) taraması yaparak farkındalığı arttırmak, tarama programlarını rutinleştirmek, erken tanı / tedavi olanağı sağlamak ilk amaçtır. Bilinen AD risk faktörleri ile Türk ve göçmen Suriyeli gebelerin AD tarama sonuçlarını kıyaslayarak literatüre katkıda bulunmak ise ikincil amaçtır. YÖNTEM: Çalışmaya Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran ve çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan toplam 658 Türk ve göçmen Suriyeli gebe alınmıştır. Uygulamada hastane tercümanı eşliğinde katılımcılara çalışma hakkında bilgi verilerek, bilgilendirilmiş onam formunu dolduran gönüllü katılımcılar çalışmaya dahil edildi. Klinik görüşme öncesinde sosyodemografik özellikler anketi, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği katılımcı tarafından dolduruldu. Ölçek sonuçları anında hesaplandı ve bu tarama yöntemi sonucuna göre ölçeğin kesme puanı üzerinde değer alan gebeler görüşmede bilgilendirilerek psikiyatri kliniğine yönlendirildi. Kriterleri karşılayan ve formları tam dolduran gönüllü toplam 603 gebe ile çalışma tamamlandı. BULGULAR: Türk ve göçmen Suriyeli gebelerin antenatal depresyon tarama sonuçlarında; göçmen gebelerde AD semptomları yerli gebelere göre daha yüksek çıkmıştır. AD risk faktörlerine göre trimesterler arası tarama sonuçları değerlendirildiğinde ise; gebede ileri yaş, multiparite, düşük sosyoekonomik durum, düşük eğitim düzeyi, plansız gebelik ve sosyal destek yetersizliğinin AD görülme riskini arttırdığı; trimesterler arası AD görülme sıklığında farklılık olduğu ve en sık 3. trimesterde AD semptomlarının görüldüğü bulunmuştur. SONUÇ: AD ile ilgili sağlık çalışanları ve gebeler bilgilendirilmeli, gebe izlemleri sırasında risk grubundaki gebeler belirlenmeli ve rutin olarak taramaya alınmalı, erken tanı ve tedavi sağlanarak postpartum depresyon başta olmak olumsuz maternal ve fetal sonuçlar engellenmeye çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The first objective is to raise awareness by screening antenatal depression (AD) in Turkish and immigrant Syrian pregnant women admitted to our clinic, to make the screening programmes done routinely and to provide early diagnosis / treatment. Secondary objective is to contribute to the literature by comparing the known AD risk factors and the results of AD screening of Turkish and immigrant Syrian pregnant women. METHOD: A total number of 658 Turkish and immigrant Syrian pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital and met the inclusion criteria were included in the study. In practice, participants were informed about the study with the help of a hospital interpreter and volunteer participants who completed the informed consent form were included in the study. Before the clinical interview, sociodemographic characteristics questionnaire, Edinburgh Postpartum Depression Scale and Beck Depression Scale were completed by the participants. The results of the scale were calculated immediately and the pregnant women who had a value above the cut-off score of this screening method were informed at the interview and referred to the psychiatry clinic. The study was completed with a total number of 603 pregnant women who met the criteria and fill in the questionnaires completely. RESULTS: In the antenatal depression screening results of Turkish and immigrant Syrian pregnant women; AD symptoms were higher in immigrant pregnant women than in native pregnant women. When screening results between trimesters according to AD risk factors were evaluated; advanced age, multiparity, low socioeconomic status, low education level, unplanned pregnancy and lack of social support increase the risk of AD; It was found that there was a difference in the incidence of AD between the trimesters and the symptoms of AD were most common in the third trimester. CONCLUSION: Health workers and pregnant women should be informed about AD, pregnant women in the risk group should be identified and screened routinely during pregnancy follow-ups, early diagnosis and treatment should be provided and negative maternal and fetal outcomes should be prevented, especially in postpartum depression.