Oral kavite kanserlerinde human papilloma virüs enfeksiyonunun sağkalım üzerine etkisi
The effect of human papilloma virus infection on survey in oral cavity cancers
  1. Tez No: 602905
  2. Yazar: UFUK KONCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇUKUROVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Human papilloma virus, HPV, Oral skuamöz hücreli karsinom, Sağkalım, Human papilloma virus, HPV, Oral squamous cell carcinoma, Survival
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Oral kavite kanseri dünyada en sık rastlanan altıncı kanserdir. Sigara ve alkol kullanımı, ana etiyolojik etkenlerdir. Oral kavite kanseri sıklığı coğrafi bölgelere göre degişim göstermektedir. Değişen cinsel davranışlarla birlikte human papilloma virüs(HPV) enfeksiyonunun oral kavite kanseri için önemli bir risk faktörü olduğu ve farklı kofaktörlerle birlikte oral kanser gelişimine katılabileceği ortaya konulmuştur. Çalışmalarda HPV ilişkili baş-boyun kanserlerinin daha düşük TNM evresine sahip olduğu, standart tedavi yöntemlerine daha iyi yanıt verdiği ve artmış sağkalıma sahip olduğu ifade edilmektedir. Çalışmamızda oral kavite kanserli hastalarda human papilloma virüs enfeksiyonunun hastanın cerrahi tedavi aldığı zamandaki yaşıyla, cinsiyetiyle, sigara ve alkol kullanım öyküsüyle, primer tümör bölgesiyle, TNM evresiyle, tümör gradeyle, primer tedavi tipiyle ve hastalıksız sağkalımıyla olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Egitim ve Araştırma Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi kliniğinde 2010 Ocak ile 2018 Kasım tarihleri arasında oral kavite skuamöz hücreli kanseri nedeniyle cerrahi tedavi almış hastalar dâhil edildi. Hastaların hastane sistemindeki verileri retrospektif olarak tarandı. Hastane patoloji arşivinden hastaların parafin bloklarına ulaşıldı. Parafin bloklardan immunhistokimyasal olarak p16 pozitifliği ve PCR yardımıyla HPV DNA varlığı ve sekansı araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 39 hastanın hiçbirinde PCR yöntemiyle HPV DNA tespit edilmedi. İmmünhistokimyasal olarak p16 sadece ağız tabanı kanserli 1 hastada pozitif saptandı. Bu pozitifligin non-viral mekanizmalara bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Sonuç: Çalışmamızda oral kavite kanserli hastalarda HPV enfeksiyonunun bulunmamasını, ülkemizin sosyoekonomik durumu ve hastaların cinsel tercihleri ile alakalı olduğunu düşünmekteyiz. Ülkemizin farklı bölgelerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmalarda farklı tanı testleri kullanılmıştır fakat HPV enfeksiyonunun tespitinde literatürde önerilen standartize testlerin uygulanması daha sağlıklı sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır. HPV ile ilişkili OSCC(oral skuamöz hücreli karsinom) hastalarının sağkalımını anlamak için daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Oral cavity cancer is the sixth most common cancer in the world. Smoking and alcohol use are the main etiological factors. Frequency of oral cavity cancer varies by geographical region. It has been presented that human papilloma virus(HPV) infection with changing sexual behaviors is an important risk factor for oral cavity cancer and it may contribute to the development of oral cancer with different cofactors. Studies have shown that HPV-related head and neck cancers have a lower TNM stage, respond better to standard treatment modalities and have increased survival. In our study we intend to investigate the relationship between human papilloma virus infection age, sex, smoking and alcohol use history, primary tumor area, TNM stage, tumor grade, primary treatment type and disease free survival in patients with oral cavity cancer. Materials and Methods: Patients who received surgical treatment for squamos cell carcinoma of the oral cavity between January 2010 and November 2018 in the Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery, Health Sciences Universty İzmir Tepecik Training and Research Hospital were included in the study. The data of the patients in the hospital system were scanned retrospectively. Paraffin blocks of patients were reached from hospital pathology archive. The existence and sequence of HPV DNA was explored by PCR and p16 positivity immunohistochemically from paraffin blocks. Results: HPV DNA was not found by PCR in 39 of patients. Immunohistochemically, p16 was positive only in one patient with oral cancer. We think that this positivity is owing to non-viral mechanisms. Conclusions: In our study, we think that the lack of HPV infection in patients with oral cavity cancer is related to the socioeconomic status of our country and sexual preferences of the patients. There is a need for studies in different regions of our country. Different diagnostic tests have been used in the studies but the practice of standardized tests recommended in the literature for the detection of HPV infection will help to attain healthier results. Further research is needed to understand the survival of HPV-related OSCC(oral squamous cell carcinoma) patients.