Adana Şehir EAH'de doğum yapan TC vatandaşı ile göçmen statüsündeki hastaların yoğun bakıma yatış, morbidite ve mortalite oranlarının karşılaştırılması
Comparison of intensive care admission, morbidity and mortality rates of turkish citizens and refugee patients giving birth in Adana City Training and Research Hospital
  1. Tez No: 859340
  2. Yazar: TÜRKAN MUHLİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE NARİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen gebe, maternal mortalite, maternal morbidite, Refugee pregnancy, Maternal mortality, Maternal morbidity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Hastanemiz, doğum yapan Türk ve göçmen hastaların yoğun olduğu, çevre illere de hizmet veren üçüncü basamak bir merkezdir. Çalışmamızda, kliniğimizde doğum yapan hastaları uyruklarına göre, Türk ve göçmen olarak iki gruba ayırdık. Postpartum yoğun bakıma yatış, morbidite ve mortalite oranlarını karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: 01.01.2021- 01.01.2023 tarihleri arasında, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ne yatışı yapılıp doğum yapmış veya çeşitli nedenlerle gebeliği sonlandırılmış, obstetrik komplikasyonlardan dolayı yoğun bakım takibi olan 269 vaka, çalışmamıza dahil edildi. Toplam 269 hastanın 170'i (%63,1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iken, 99 hasta (%36,8) Suriyeli göçmen hastalar idi. Çalışmamızda, hastaları uyruklarına göre Türk ve göçmen olarak iki gruba ayırıp; yaş, gravida, parite, abortus, yaşayan çocuk sayısı, gebelik haftası, gebeliğin sonlanma şekli(sezaryen, normal doğum, küretaj, salpenjektomi), ek sistemik hastalık varlığı, hastaneye yatış endikasyonu, yoğun bakıma yatış endikasyonu, histerektomi ihtiyacı, mesane yaralanması, yoğun bakımda yatış süresi, kan/kan ürünü kullanımı, hastaneye yatış hemoglobin düzeyleri, hemodiyaliz ihtiyacı, exitus durumu parametreleri açısından karşılaştırdık. Bulgular: Çalışmamıza göre kliniğimizde doğum yapmış veya çeşitli nedenlerle gebeliği sonlandırılmış hastaların, obstetrik komplikasyonlardan dolayı yoğun bakıma yatış sayısı Türk hastalarda daha yüksek görüldü (170 Türk hasta, 99 göçmen hasta). Ancak oran olarak bakıldığında Türk hastaların %1,2 sinin yoğun bakım takibi olurken Suriyeli göçmen hastaların %1,6 sının yoğun bakım takibi olduğunu belirledik. Bulgularımıza göre göçmen hastalarda PAS pozitiflik oranı, plasenta previa ve histerektomi oranı Türklere göre anlamlı oranda daha yüksek gördük, obstetrik hemoraji göçmen hastalar için hem yoğun bakım ihtiyacının hem de maternal mortalitenin ilk sıradaki nedeni olarak belirledik. Özetleyecek olursak, maternal morbidite ve mortalite oranlarının Suriyeli göçmen hastalarda daha yüksek olduğunu tespit ettik. Sonuç: Araştırmamızda; Türk ve göçmen gebelerin yoğun bakıma yatış oranlarını, morbidite ve mortalite farklılıklarını ortaya koyarak, gebelik sonuçları ve tedavi planlamaları konusunda tespitlerde bulunduk. "Göçmen hastaların geleneksel yaşam kalıpları gibi sosyo kültürel sebepler, sosyo ekonomik yetersizlikler, dil farklılığı gibi nedenlerle hassas hasta grubu olduğu düşünülerek gebelik eğitimi ile hastaların bilinçlendirilmesi, düşük olan antenatal takip oranlarının artırılması, aile planlaması hizmetlerine katılımlarının artırılması, risk faktörü olan hastalara tedavi planlamalarında multidisipliner yaklaşılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Adana City Training and Research Hospital department of Obstetrics and Gynecology Department is a tertiary facility that serves the neighboring provinces, which are heavily populated with Turkish and refugee patients giving birth. For the purpose of our study, we categorized the patients who delivered at our hospital into two separate groups based on their nationality: Turkish and refugee. Our objective was to compare the rates of morbidity, death, and postpartum intensive care hospitalizations. Material and Method: Our study included 269 cases between January 1, 2021, and January 1, 2023, who were hospitalized and gave birth at the Adana City Training and Research Hospital Department of Obstetrics and Gynecology, or whose pregnancy was terminated for any reason and had intensive care follow-up because of obstetric complications. Based on their nationalities, we separated the patients in this research into two groups: Turkish and refugees. A total of 269 patients were included in the study, with 170 (63.1%) being citizens of the Republic of Turkey and 99 patients (36.8%) being Syrian refugees. The study considered various criteria such as age, gravidity, parity, abortion history, number of living children, gestational age, mode of delivery (cesarean section, normal delivery, curettage, salpingectomy), comorbid diseases, reason for hospitalization, reason for admission to intensive care, need for hysterectomy, bladder injury, duration of intensive care hospitalization, use of blood and/or blood products, hemoglobin levels upon admission, need for hemodialysis, and patient outcome status. Results: According to our study, the number of intensive care admissions in patients who gave birth in our clinic or whose pregnancy was terminated for various reasons was higher in Turkish patients due to obstetric complications (170 Turkish patients, 99 refugee patients). However, when we examined the rate, we determined that 1.2% of Turkish patients were receiving post-intensive care follow-up, while this rate for Syrian patients was 1.6%. According to our findings, we found that the PAS positivity rate, placenta previa, and hysterectomy rate were significantly higher in immigrant patients than in Turks, and we found that the primary factor contributing to both critical care and maternal death in patients who were immigrants was obstetric hemorrhage. To sum up, we discovered that patients who were Syrian refugees had greater rates of maternal morbidity and death. Conclusion: In this research, we analyzed the rates, morbidity, and mortality of Turkish and refugee pregnant women in order to determine the outcomes of the pregnancies and treatment options. Due to the fact that refugee patients are particularly vulnerable due to sociocultural and socioeconomic factors as well as language barriers and traditional life patterns, it is recommended to increase the low rates of antenatal follow-up, educate patients about pregnancy, encourage them to use family planning services, and include patients with risk factors in treatment planning.