Yeni dışavurumculuk ve Onay Akbaş
Neo expressionism and Onay Akbaş
  1. Tez No: 602916
  2. Yazar: SABRİ TOPDAĞI
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMED KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dışavurum, Yeni Dışavurumculuk, Figüratif, Renk, Duygu, Mesaj, Expression, Neo Expressionism, Figurative, Color, Emotion, Message
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Onay Akbaş'ın çocukluk ve gençlik dönemi, ülkemizde sağ sol çatışmalarının yoğunlaştığı yıllara, üniversite öğrencilik dönemi ise 12 Eylül darbesi ve devamında önemli siyasal, kültürel ve sosyal dönüşümlerin yaşandığı yıllara denk gelmiştir. O zor koşullardan payına düşen güçlükleri, acıları yaşayarak eğitimini tamamladıktan kısa bir süre sonra dünyanın önemli bir sanat merkezi olan Paris'e gitmiştir. Henüz 20'li yaşlarındayken Paris'in ürkütücü ortamında yaşamın tüm güçlüklerine göğüs germek zorunda kalmış, elde ettiği sanatsal başarılarla kısa denilebilecek bir sürede sanat çevrelerinin yoğun ilgisini çekmiştir. 20.Yüzyılın başındaki Alman Dışavurumculuğundan 1950'lerdeki Amerikan Soyut Dışavurumculuğuna, Gerçeküstücülükten Pop ve Sokak Sanatına ve hatta Minimalist ve Kavramsal eğilimlere kadar, sanat tarihinin işine yarayan her aşamasından beslenen ve onlarla zenginleşen bir sanatçıdır Onay Akbaş. Onun resimlerindeki ironik dili, cıvıl cıvıl renklerle karşımıza çıkmakta, bizleri sorunlarımızla yüzleştirmekte ve sıkmadan, sıkıcı olmadan sorunlarımıza çözüm üretmemize katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada; Yeni Dışavurumculuk konusunda özet bilgi verildikten sonra sanatçının özgeçmişine ve kişiliğinde kaçınılmaz izler bıraktığı değerlendirilen dönemin sosyal ve kültürel koşullarına yer verilmiş; sanat anlayışı ve üslubu, sanat yaşamı paralelinde; yayınlanmış kitaplar, makaleler, televizyon programları, sergi katalogları ve söyleşileri incelenerek, örnek alınan yapıtları yardımıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. İncelenen dokümanlara ilave olarak; sanatçı ile elektronik ortamda yapılan, yaşamı ve sanatı hakkında önemli bilgilerin yer aldığı bir söyleşiye de tezin ekinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Onay Akbas's childhood and youth period coincided with the intensified conservatives and democrats conflicts in our country, and the period of university education coincided with the time of the Military Coup of September 12 and the subsequent political, cultural and social transformations. Shortly after completing his education by experiencing all the difficulties and suffering, he went to Paris, an important art center of the world. He had to face all the difficulties of life in the startling environment of Paris when he was in his 20s, yet he attracted the attention of art circles in a short time with his artistic achievements. From German Expressionism at the beginning of the 20th century to American Abstract Expressionism in the 1950s, from surrealism to pop and street art, and even from minimalist and conceptual tendencies; Akbas is an artist who has fed and enriched with every stage of the history of art. The ironic language in his paintings which is presented in cheerful colors help us confront our problems and contribute to the solution to our problems without any trace of boredom. In this study; after giving brief information about Neo Expressionism, the social and cultural conditions of the period which left remarkable traces in the artist's character and affected his resume have been evaluated. The style of art and his modus of oprendi in line with his artistic life have been elaborated by analyzing his published books, articles, television programs, exhibition catalogues, interviews and his sample art works. In addition to the documents examined, an electronic interview with the artist, which includes important information about his life and art, is also included in the appendix of the thesis.