Cecily Brown örneğinde resimlerarasılık süreci ve yeni dışavurumcu anlatım tarzı
Interpicturality process and new expressionist attitude in the example of cecily brown
- Tez No: 565714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cecily Brown, Resimlerarasılık, Metinlerarasılık, Göstergelerarasılık, Alıntı, Pastiş, Parodi, Yenidenüretim, Yeni Dışavurumculuk, Gilles Deleuze, Fark, Tekrar, Cecily Brown, Interpicturality, Intertextuality, Intersemiotic, Quotation, Pastiche, Parody, Reproduction, New Expressionism, Gilles Deleuze, Difference, Repetition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
'Cecily Brown Örneğinde Resimlerarasılık Süreci ve Yeni Dışavurumcu Anlatım Tarzı' başlığı altında yapılan bu tez çalışmasının içeriği, konuyu oluşturan temel kavramlar doğrultusunda hazırlanmıştır. Birinci bölümde, genelden özele gidilerek sanat tarihinde sanatçıların yapıtlarını üretirken beslendikleri kaynaklara ilişkin incelemelerde bulunulmuştur. Modern Dönem ve Postmodern Dönem çerçevesinde sanatta yaşanılan değişimlere yenidenüretim kavramı kapsamında yer verilmiştir. Özellikle postmodern süreçte, yenidenüretimle ilgili olarak ilk defa yazınsal alanda gerçekleşen alışverişler için metinlerarasılık kavramı kullanılmaya başlanmıştır. Metinlerarasılığın bir kolu olan göstergelerarasılık kavramı ise, farklı disiplinler arasındaki alışverişleri belirtmek adına kullanılmaktadır. Fakat bazı kuramcılar tarafından yeterli bulunmayan bu kullanımlar haricinde her sanat türünün kendi içerisinde oluşturduğu alışveriş döngüsünü tanımlamak için farklı kavramlar önerilmiştir. Bu kavramlar içerisinde konumuz kapsamında yalnızca resimler arası alışverişleri açıklamak adına Lilian Louvel tarafından türetilen resimlerarasılık (interpicturality) kavramı ve yöntemleri sanat tarihinden örnekler ile birlikte incelenmiştir. Ayrıca Modern ve Postmodern dönem karşılaştırması yapılarak temellük etmeye dair belirgin örnekler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; Postmodern bir tavır olan Yeni Dışavurumculuğu benimseyen ve resimlerarasılık kavramı ile ilişkili olarak gördüğümüz Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Jörg Immendorf, Sigmar Polke, Gerard Richter, A.r.Penck, Francesco Clemente, Sandro Chia, David Salle ve Eric Fischl örnekleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise; Cecily Brown'ın eserleri resimlerarasılık ve Yeni Dışavurumculuk kapsamında incelenmiştir. Brown'ın Yeni Dışavurumcu tavrıyla resimlerarası uygulamalara başvurduğu eserlerinin eskiz süreci ayrıntılı incelenmiştir. Bunun sonucunda eskiz pratiğinin Deleuzeyen bir bakış açısıyla 'fark ve tekrar' kavramları ile olan ilişkisi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The content of this thesis study which was conducted under the title of“Interpicturality Process and New Expressionist Attitude in the Example of Cecily Brown”was prepared in line with the basic concepts that form the scope of the study. In the first part of the study, the sources artists make use of while creating their works were examined in the history of art from general to specific. The changes in art within the context of modern period and postmodern period were included. Especially during the postmodern process, the term intertextuality was begun to be used for transactions about reproduction in literary area for the first time. The concept“intersemiotism”, which is a branch of intertextuality, is used to express transactions between different disciplines. However, different terms have been proposed to define the transaction cycle each type of art form within itself apart from these uses which are not considered as sufficient by some theorists. Of these concepts, within the context of our subject, the term interpicturality, which was created by Lilian Louvel to explain only transactions between pictures, and methods of intertextuality were examined with examples from art history. In addition, modern and postmodern periods were compared and obvious examples of appropriation were emphasized. In the second part, the examples of Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Jörg Immendorf, Sigmar Polke, Gerard Richter, A.r.Penck, Francesco Clemente , Sandro Chia, David Salle and Eric Fischl , who have adapted new expressionism, which is a postmodern attitude, and who are considered to be connected with the concept of intertextuality were addressed. In the third part, Cecily Brown's works were analysed within the context of intepicturality and new expressionism. The sketching process of Brown's works in which she referred to interpictural practices with her new expressionist attitude were analysed in detail. As a result, the association between sketching practice and“difference and repetition”concepts was analysed with a Deleuzian point of view.