Ergenlerin bağlanma stilleri, sorumluluk duygu ve davranışları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between adolescent attachment styles, responsibility emotion and behaviours and anxiety levels
- Tez No: 602959
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, bağlanma, sorumluluk, kaygı, Adolescent, attachment, responsibility, anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlerin bağlanma stilleri, sorumluluk duygu ve davranışları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Ankara İlinde kurum bakımında olan normal gelişim gösteren 12-14 yaş grubu ergenler ile bu ergenlerin öğrenime devam ettikleri okullarda bulunan ve aile yanında kalan 12-14 yaş grubu ergenler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini, bu evrenden yaş grubuna uygun seçilmiş kurum bakımında olan 190 ve aile yanında kalan 190 olmak üzere 380 ergen oluşturmaktadır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeği ile Çocuklar İçin Kaygı Ölçeği-R (2) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri ile Spearma Brown Korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Sonuç olarak; ergenlerin aile yanında ve kurum bakımında kalma durumuna göre bağlanma, sorumluluk ve kaygı düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Aile yanında kalan ergenlerle kıyaslandığında kurum bakımında kalan ergenlerin güvenli bağlanma düzeyleri ile sorumluluk duygusu ve sorumluluk davranışlarının daha düşük olduğu, kaygılı-kararsız ve kaçınan bağlanma düzeyleri ile fiziksel kaygı, sosyal kaygı ve genel olarak kaygılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ergenlerin güvenli bağlanma düzeyleri arttıkça sorumluluk duygu ve davranışlarının arttığı, kaygılı-kararsız bağlanma ve kaçınan bağlanma düzeyleri arttıkça sorumluluk duygu ve davranışlarının azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between adolescent attachment styles, responsibility emotion and behaviours and anxiety levels. The population of the study consists of 12-14 age group adolescents with normal development in institutional care in Ankara province and 12-14 age group adolescents living with their family, live in the schools where these adolescents continue their education. The sample of the study consisted of 380 adolescents who 190 adolescents live with their parents and 190 adolescents under the protection of the institution. Personal Information Form, Three Dimensional Attachment Styles Scale, Sense of Responsibility and Behavior Scale, and Anxiety Scale for Children-R (2) were used in the collection of the data for this research. Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests and Spearma Brown Correlation Coefficient were used for data analysis. As a result; It was determined that there was a significant difference between attachment, responsibility and anxiety levels of adolescents according to their stay in family and institutional care. Compared to adolescents living in the family, adolescents staying in institutional care had lower levels of secure attachment, sense of responsibility and responsibility behaviors, and higher levels of anxiety, unstable and avoiding attachment levels, and physical anxiety, social anxiety, and general anxiety. It was determined that as the level of secure attachment of adolescents increased, responsibility emotions and behaviors increased, and as anxiety-unstable attachment and avoidant attachment levels increased, responsibility emotions and behaviors decreased.