5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu sonrası Türkiye'de transfer harcamalarının gelir dağılımı üzerindeki etkisi
The effects of expenditures on income distribution after the Law of public Financial Control Law Numbered 5018
  1. Tez No: 602965
  2. Yazar: ZEYNEP KURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Transfer Harcamaları, Sosyal Transferler, Kamu Mali Kontrol Kanunu, Kamu Maliyesi, Income Distribition, Transfer Expendiatures, Public Finance Control Law, Public Finance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de 2006'da kabul edilen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu sonrası Türkiye'de transfer harcamalarının gelir dağılımını ne yönde etkilediğinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla çalışmada birinci bölümde transfer harcamalarının Türkiye'deki değişim ve gelişim süreci teorik olarak anlatılmıştır. Türkiye'de transfer harcamalarının yıllar itibariyle gelişimi incelenmiştir. Türkiye'de transfer harcamalarının, istihdam oranı, ekonomik büyüme ve kalkınma, bütçe açıkları, enflasyon üzerindeki etkilerine değinilmiştir. Gelir dağılımı kavramlarından bahsedilmiş, gelir dağılımı eşitsizliğinin ölçülmesinde hangi araçların kullanıldığı anlatılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de sermaye transferi çok düşüktür ve 2006 öncesinde Türkiye yüksek borç yükü altında olduğundan dolayı borç faiz ödemeleri çok yüksektir. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında borç faizleri düşük olmasına rağmen transfer harcamaları içinde önemli bir paya sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the effects of transfer expenses on the income distribution in Turkey after the law of Public finance control. With this purpose, in the first part of the study, the development and evolution process of transfer expenses in Turkey is revealed in detail. The annual development of transfer expenses in Turkey and the position of Turkey in transfer expenses in comparison with selected countries are also clarified in this study. Additionally, the income distribution of transfer expenses in Turkey and its impact on economical growth and development, budget deficit inflation and employment rate are elaborately explained in this study. Besides, the issues of income distribution and the tools to measure inequalities of income distribution are deciphered. According to the result of this study, the rate of capital transfer in Turkey is rather low, and owing to the fact that Turkey had huge amount of debt before 2006, the repayment of debts is too high. When compared to previous years although the interest rates of debts is higher than previous years, it has a significant role in the expenses of transfer in Turkey.