Sanat akımlarının seramik sanat yapıtlarına etkisi
Effects of art movements on ceramic artworks
  1. Tez No: 602964
  2. Yazar: ARZU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Modern Sanat, Sanat Akımları, Postmodernizm, Ceramic, Modern Art, Art Movements, Postmodernism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Seramiğin sanat olarak kabul edilme ve sanat olarak olgunlaşma sürecinde, seramik sanatında önemli etkileri olan Bauhaus ve Leach okulu incelenmiş, modern sanat akımlarını hazırlayan 19. y.y. sanat akımları, modern ve modern sonrası sanat akımları bağlamında seramik sanat eserleri değerlendirilmiş, seramik sanatı alanında ortaya çıkan hareketler incelenmiştir. Sanat akımlarının günümüze dek ulaşan etkileri çağdaş seramik sanatçılarının yapıtlarından örneklerle anlatılmıştır. Renoir den Picasso'ya, Robert Arneson'dan Yayomi Kusama'ya kadar, sanat akımlarının etkileri ve sürekliliği görülmüştür. Modern ve özellikle Postmodern çağın seramik sanatçılarının çalışmalarında, bu etkiler artarak devam etmekte ve güncelliğini korumaktadır. Tez kapsamında gerçekleştirilen enstalasyon çalışması ile modern sonrası sanat akımlarından olan enstalasyon sanatı başta olmak üzere, kübizm, fütürizm ve postmodernizm gibi akımlarla, seramiğin belli başlı plastik değerlerini ortaya çıkaran etkileri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the process of acceptance of ceramics as art and maturation as art, Bauhaus and Leach School which has important effects in ceramic art were examined and 19th century. In the context of art movements, modern and postmodern art movements, ceramic art works were evaluated and movements in the field of ceramic art were examined. The effects of the art movements to the present day are explained with examples from the works of contemporary ceramic artists. From Renoir to Picasso, from Robert Arneson to Yayomi Kusama, the effects and continuity of art movements have been seen. In the works of modern and especially Postmodern ceramic artists, these influences continue to increase and remain up to date. With the installation work carried out within the scope of the thesis, the effects of ceramic which reveal the main plastic values of the art such as cubism, futurism and postmodernism are explained.